Здраве и красота

Как да предпазите ноктите от гъбички?

Съвети за правилна хигиена на ноктите

24.07.2014г. / 09 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Freeimages

Снимка: Freeimages

Маникюрът е красив аксесоар за дамите, но за да е блестящ той, ноктите трябва да са преди всичко здрави! Най-често срещаната инфекция по ноктите е гъбичната. Тя може да се предаде лесно както в семейството чрез предметите за бита, така и в салона за красота.

Там най-вече, защото студията за маникюр се посещават от много хора и са предпоставка за размножаване на болестотворни организми. Пък и никога не може да сте сигурни напълно в хигиената.

Как да се предпазите от гъбични инфекции по ноктите?

Проучете

Най-доброто, което можете да направите, е да проучите добре салона, в който възнамерявате да си правите маникюр. Ако не сте избрали конкретен салон, разпитайте щателно приятелките и колежките си дали имат специално място, което с удоволствие посещават.

Не се доверявайте на обява или привлекателно ниски цени! Бдете над здравето си!

Подсушавайте ноктите

Никога не оставяйте ноктите прекалено дълго мокри. Изпотяването в обувките е най-голямата предпоставка за поява на гъбички по ноктите на краката, които лесно могат да се прехвърлят и на ръцете.

Ако миете ръцете си често или просто сте на плажа и кожата ви е мокра дълго време, внимавайте ноктите ви да са старателно подсушени след излизане от водата. Носете си хартиена или памучна кърпа за целта.

Задържането на вода по ноктите създава основа за развитие на болестотворните микроорганизми, причинители на инфекции.

Свързани статии

Не докосвайте краката си с ръце

Ако имате проблемен нокът на краката или някакво друго кожно заболяване, постарайте се да не го докосвате с голи ръце. Или ако това стане, веднага се измийте с топла вода и сапун. В противен случай рискувате да разпространите инфекцията, а гъбичките се множат изключително бързо.

Ползвайте собствени продукти за нокти

Никога не споделяйте комплектите си за маникюр с други хора. Дори в домакинството се крие риск от разпространение на инфекции, ако инструментите се ползват от повече хора.

Посещенията при маникюристката ви се усложняват, защото там инструментите за обработка на маникюра са общи. Съмнения относно хигиената винаги съществуват, затова можете да си носите своите инструменти със себе си. Никой няма право да ви осъжда за това.

Ако нямате пълен набор от приспособления, пилата за нокти, нокторезачката, пинсетата за избутване на кожички и ножичката са достатъчни. Те са потенциално най-опасните за употреба от много хора инструменти.

Противогъбичен крем

Не забравяйте да използвате противогъбичен крем от време на време. Важна е превенцията! Консултирайте се с вашия лекар по въпроса. Ако вече е налице гъбична инфекция ще се наложи да обмислите тежестта й с лекаря си и съответното лечение.

Проветрявайте обувките си

Винаги е добре след носене на даден чифт обувки да го оставяте да се проветри добре. Никога не обувайте едни и същи обувки повече от два поредни дни. Трябва да им оставяте време да изсъхнат по естествен път, най-добре на открито, на балкона примерно.

Пудра

Използвайте пудра за крака, ако имате проблем с изпотяването и нищо друго не помага. Избирайте антибактериална и антимикотична пудра. Тя има абсорбираща функция и подсушава излишната влага от крака. Не забравяйте да поръсите добре и между пръстите!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Петито ( преди 9 години )
И аз съм чувала за действието на маслото от чаено дърво. Много ме заинтригува. От аптека ли си го купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време