Здраве и красота

Грешки в режима на съня, които пречат да отслабнете

Защо не можете да отслабнете, въпреки усилията?

28.07.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сънят е един от най-важните компоненти на денонощния цикъл на човека. Затова е важно всяка нощ да взимаме необходимата доза сън, ако искаме да сме здрави. Пълноценният, дълбок и спокоен сън е в основата на здравословния начин на живот.

Сънят е свързан с много аспекти от здравословния начин на живот. Един от тях е наднорменото тегло. Може би се чудите защо диетата ви за отслабване не действа? Ако не спите добре, вероятно причината се корени именно в лошия сън.

Как сънят се превръща в предпоставка за трупане на наднормено тегло?

Не превръщате съня в приоритет

Ако не спите достатъчно, вие сте склонни да поглъщате стотици калории в повече от допустимото. И това се случва не само защото сте будни през по-голямата част от денонощието, а и защото в будно състояние нивата на хормоните, предизвикващи желание за ядене се повишават.

Качеството на съня ви не е добро

Късното заспиване, неспокойният сън, честото будене и ставане до тоалетна предполага разходка и до хладилника. По-вероятно е да се поддадете на желанието за ядене през нощта, отколкото през деня, смятат изследователи.

Помогнете си, за да имате здрав и дълбок сън. Създайте уют и атмосфера за сън в спалнята си.

Изключете електрониката в стаята най-малко 20 минути преди да си легнете. Не пийте алкохол преди лягане и не преяждайте в никакъв случай!

Можете също така да опитате ароматерапия за здрав сън или успокояваща тиха музика.

Свързани статии

Не можете да си легнете без малка закуска

Един сладолед преди лягане може и да е съблазнителен навик, но е пагубен за тялото ви. Днес е сладолед, утре е торта, в други ден е шоколад. Няма нужда да се изброяват всички забранени преди лягане храни!

Важно е да се знае, че не трябва да се ляга с препълнен стомах, камо ли с вредна храна. Освен това, ако консумираме прекалено сладки десерти преди лягане, вероятността да изпитаме вълчи глад на сутринта (което е предпоставка за преяждане) е по-голяма. Съответно се повишава рискът от натрупване на излишно тегло.

Ставате прекалено рано, за да тренирате

Вярно е, че тренировките сутрин са най-полезни. Така се засилва метаболизмът и горенето на калории е по-пълноценно. Освен това енергийните нива в организма значително се покачват след сутрешните упражнения.

Но ако си лягате прекалено късно и ставате много рано заради тренировката, това няма да се отрази добре на организма ви, а и няма да отслабнете. Нужно е да си легнете по-рано, за да си набавите необходимите часове сън. Така ще сте най-подготвени за сутрешните натоварвания.

Коментирай