Здраве и красота

Как ежедневният ритъм повлиява плодовитостта

Не се чудете ако не можете да забременеете

28.07.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Жените, които се опитват да заченат, често смятат, че техният биологичен часовник им подсказва това желание. Това е неоспорим факт, що се отнася до желаната бременност. Но според едно ново изследване, те ще трябва да помислят не само за биологичния си часовник, но и за ежедневния си ритъм, който учените наричат „телесен часовник“.

Има се предвид ежедневният цикъл, който всяка жена преминава в денонощието – активното време, времето за сън, храната, стресът, умората, почивката.

Изследването, проведено от експерта по механизмите на „телесния часовник“ д-р Фред Турек показва, че връзката между нарушените телесни цикли и способността на тялото да се възпроизвежда е съвсем ясна и двата механизма са тясно свързани.

Д-р Турек установил, че многократните промени в ежедневните цикли на лабораторните мишки, върху които е проведен експериментът, повлияли изключително много репродуктивната им способност. Колкото повече тялото разстройва своя биологичен часовник, толкова по-трудно става зачеването.

Свързани статии

Изследователите открили, че многократното преместване на мишките от светло на тъмно сериозно нарушило естествения ритъм на тялото, което на свой ред повлияло плодовитостта. Едва 22% от мишките успели да забременеят в сравнение с 90% от контролната група мишки, които имали нормален 24-часов ритъм.

Според д-р Турек, резултатите от изследването са много показателни за жени, които работят на смени, особено ако имат нощни смени, в които ритъмът на тялото се нарушава най-значително. Жени с циркадни разстройства и други ритъмни нарушения на съня са много по-склонни да имат репродуктивни проблеми от останалите.

Хората трябва да имат предвид техните биологични часовници, но да не забравят, че имат и телесни алармени системи, които в един момент се задействат. Бъдете максимално отговорни към здравето си, ако искате да се сдобиете със здраво поколение.

Източник: BabyExpert

Коментирай