Здраве и красота

Изненадващи грешки, които развалят зъбите

Къде бъркаме в устната хигиена?

25.07.2014г. / 16 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хигиената на зъбите е от съществено значение за тяхното здраве. Не само храната, която ядем е важна за това зъбите ни да са здрави. Не по-малко значение има и начинът, по който ги почистваме.

Помислете добре върху хигиенните си навици по отношение на устната кухина. Може би в това се корени причината да имате проблеми със зъбите или венците!

Какво може би правите погрешно?

Използвате грешната четка

Трябва да се избира правилната четка за вашите зъби. Не се доверявайте на реклами и промоции. Помислете от какво вие имате нужда – дали зъбите ви са чувствителни, дали венците ви се нуждаят от по-нежна грижа.

При по-чувствителни зъби и венци стоматолозите обикновено препоръчват употребата на четки със средни по твърдост косми. Избирайте ергономична дръжка, която няма да ви създава трудности при миенето на зъбите.

Обърнете специално внимание на типа косъм на четката. Можете да изберете четка с естествен или синтетичен косъм. Обикновено естествените влакна са по-меки и щадящи, но пък има риск от по-некачествено почистване.

Неправилни навици

Стоматолозите често препоръчват миенето на зъбите да става по два пъти на ден – сутрин и вечер. Но се носят градски легенди, че миенето трябва да става след всяко хранене. Това не е вярно. В слюнката има специални ензими, които се грижат за разграждането на остатъците от храна.

Ако бързате след всяко хранене да четкате зъбите, рискувате да ги увредите. Докато ензимите работят, киселините в тях почистват емайла. Когато минете с грубата четка има опасност да увредите чувствителния в този момент емайл на зъба.

Оставете природата да си свърши работата. Достатъчно е да миете зъбите сутрин за свежест и вечер – за здраве!

Свързани статии

Не четкате по вътрешната страна на зъбите

Много хора пропускат да минат с четката от вътрешната страна на зъбите (откъм езика). Така се създава предпоставка за задръжка на бактерии и остатъци от храна, които способстват за натрупването на плаки. Това, естествено, води до кариес и последващите след него усложнения.

Не забравяйте да минете с четката по всички повърхности на зъба с прави, въртеливи и коси движения.

Не сменяте четката достатъчно често

Да, това също може да е причина за поява на проблем в устната кухина. Четката трябва да се сменя приблизително на два месеца. В нея се натрупват бактерии, които трудно могат да се премахнат чрез измиване със сапун.

Пък и съгласете се, че четката се амортизира и не може да чисти добре така, както го е правела в началото. Затова не се замисляйте, а направо си купете нова четка!

Коментирай