Здраве и красота

Диета, съобразена с гликемичния индекс

Как тя помага в борбата с диабета и отслабването

26.07.2014г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Проблемът с диабета и произхождащите от него усложнения и заболявания нараства все по-главоломно. Освен лечението, при диабета храната е от решаващо значение за организма. Ако страдащият от диабет не се храни в допустими за състоянието му граници, продължителността на живота му значително се скъсява, за съжаление.

За диабетиците са много подходящи диетите, базирани на гликемичния индекс. Те най-общо казано дискриминират въглехидратите и по-специално тези, които предизвикват рязък скок в кръвната захар, като картофи, бял хляб, сладкиши.

Хубавото в тази диета е, че може да се следва и от хора, които нямат проблеми с кръвната захар и инсулина, но пък имат наднормено тегло или страдат от метаболитен синдром. Тези хора попадат в рискова група, криеща опасност от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

При диетата по гликемичен индекс се изключват храните, които предизвикват бързо покачване на захарта. Това са всички бързи въглехидрати, които произвеждат устойчив ръст на кръвната захар и не съдържат фибри.

Помага ли диетата по гликемичен индекс?

Диетата по гликемичния индекс със сигурност е ефикасна за намаляване нивата на глюкозата в кръвта, както е доказано благоприятното й действие върху сърдечносъдовата система.

Не е изцяло установено обаче дали тя задължително води до отслабване, защото според някои изследвания този вид начин на хранене е по-ефективен при хора с нисък гликемичен индекс. Необходими са повече изследвания, за да се докаже тази закономерност, пише WebMD.

Свързани статии

Какво можете да консумирате?

Ще ви представим синтезирана таблица, в която храните са групирани в групи, оценени с индекси от 0 до 100 в зависимост от това колко те повишават нивото на кръвната захар.

Висок гликемичен индекс (70 или по-висок) – бял ориз, бял хляб, соленки, гевреци, печени картофи, бисквити, захарни и подсладени напитки.

Среден гликемичен индекс (56-69) – банани, грозде, спагети, сладолед, стафиди, царевица.

Нисък гликемичен индекс (55 и по-малко) – овесени ядки, фъстъци, грах, моркови, боб, хумус, обезмаслено мляко, повечето плодове (с изключение на тези, изброени по-горе плюс диня).

Този тип хранене толерира избягването на храните с по-висок гликемичен индекс и поощрява консумацията на продукти, чиито въглехидрати се разграждат максимално бавно в организма.

Ниво на усилие

Ако решите да спазвате този режим на хранене, няма да положите особено изтощителни усилия. При тази диета не се налага броене на калории и гладуване, така че се понася леко.

Объркващото тук е, че понякога някои продукти се оказват с по-висок гликемичен индекс, но същевременно са полезни и не създават здравословни проблеми. Например, пащърнакът е с по-висок индекс (52) от ваниловата торта (42), но не бива да се изключва от хранителния режим, защото има редица полезни свойства, за разлика от тортата.

Коментирай