Здраве и красота

Симптоми на хипотиреоидизъм

Как да разпознаем проблемите с щитовидната жлеза

28.07.2014г. / 08 34ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Все повече хора, най-вече жени, страдат от заболявания на щитовидната жлеза. Жените са най-податливи в детеродна възраст, което крие сериозни рискове от проблемна бременност или аборт. Ако хормоналните нива не се контролират, могат да настъпят сериозни изменения в работата на различни органи и цели системи.

Най-често срещан се оказва хипотиреоидизмът или понижената функция на щитовидната жлеза. Ако симптомите биват дълго пренебрегвани, могат да се появят сериозни усложнения. На какво трябва да обръщате внимание?

Нередности в менструацията

При хипофункция на жлезата репродуктивните механизми сериозно се увреждат. При неконтролирана намалена функция на щитовидната жлеза може да се стигне дори до безплодие.

Наблюдавайте за смущения в цикъла – прекалено продължителни цикли, обилни кръвотечения или изобщо липсващи. В някои случаи се наблюдават много тежки предменструални симптоми, в други пък цикъл липсва в продължение на няколко месеца.
При адекватно лечение менструацията се нормализира.

Умора

Всички системи в тялото се нуждаят от енергия, за да функционират правилно. При хипофункция енергията липсва. Лесно се уморявате, мудни сте и нямате желание за дейности.

Щитовидната жлеза е пряко свързана с механизмите на уморяемост и ако имате проблем с нея ще усетите силна липса на енергия, особено в ранните часове на деня.

Суха кожа

Функционирането на кожата зависи от няколко хормона, един от които се секретира от щитовидната жлеза. При намалена функция се наблюдава недостатъчна секреция на себум, дори изпотяването може да е намалено. В някои по-тежки случаи дори липсва, което е опасно, тъй като това е естествен цикъл на охлаждане и детоксикиране на тялото.

Промяна в настроението

Жлезата е свързана не само с физически механизми, но и с психически. Тя играе голяма роля в появата на депресивни състояния, апатия, липса на воля.

Свързани статии

Наддаване на тегло

Ако наддавате килограми без да сте променили особено диетата си, вероятно това може да се дължи на проблеми с щитовидната жлеза. Напълняването е един от най-характерните симптоми на хипотиреоидизма.

Подуване на очите

Хората с хипофункция имат подпухнали очи и общо подуване на тялото. Характерна е задръжка на течности, което е предпоставка за вдигане на високо кръвно. При увеличената функция на жлезата пък се наблюдава изпъкване и напрежение в очите, сухота и поява на бледи сенки в полезрението, получили се вследствие на дегенерации на ретината.

Щитовидната жлеза влияе много пряко на здравето на очите и те трябва да се следят редовно при наличие на проблем.

Запек

Хипотиреоидизмът забавя нормалната функция на храносмилателния тракт като по този начин предизвиква смущения в метаболизма. Крайният резултат е запек и наддаване на тегло.

Косопад

Растежът на косата се контролира от хормоните на щитовидната жлеза. Цикълът на растеж се нарушава при наличие на намалена функция на жлезата. Косата започва да става суха, накъсва се и губи своя блясък. Някои болни дори губят и част от веждите и миглите си.

Коментирай