Здраве и красота

Защо чувствате хронична умора

Начинът на живот влияе на енергийните нива

25.07.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Умората може да се окаже голям проблем в извършването на някои ежедневни дейности, но с напрегнатия дневен режим повечето хора я приемат за нормална. Ако обаче тя продължи прекалено дълго и започне да ви пречи сериозно на изпълнението на задълженията и ангажиментите ви, тогава трябва сериозно да помислите как да се справите с нея.

Кои са основните фактори, които могат да предизвикат постоянна умора?

Въглехидрати и умора

Организмът работи като сложна машина, чиито компоненти имат своята строго определена роля. Такава роля играят и външните фактори, какъвто е храната. Тя е основен двигател на енергийните запаси в тялото.

Енергийната система е зависима пряко от въглехидратите. Глюкозата в кръвта е техен краен продукт. Те са своеобразният бензин на организма. Затова ако досега сте изключвали въглехидратите от страх да не напълнеете, преосмислете отношението си към сложните въглехидрати.

Включете пълнозърнести храни, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци.

Протеини и умора

Човешкото тяло непрекъснато старее и се износва. Затова се налага да му помагаме както можем. Протеините са частиците, които помагат на тъканите и клетките да регенерират. Те регулират и хормоналните нива и действат като катализатори, помагащи за правилното функциониране на организма.

Ако няма достатъчно протеини в тялото, енергията започва постепенно да спада. Обърнете внимание на повече източници на протеини за вашата диета като бобови растения, яйца, мляко, месо, леща, ядки и др.

Мазнини и умора

Щом чуем мазнини първото нещо, което мислим е „вредно“. Повсеместното схващане е, че мазнините са виновниците за световното затлъстяване и заболяванията, свързани с него. Всъщност не е така. Мазнините са и полезни, когато са правилните и в умерени количества.

Всяка клетка се нуждае от мазнини, за да изгражда елементите си. Ако обаче мазнините се натрупат в излишни количества в организма, това пречи на нормалното възприемане на собствения инсулин. А това крие рискове от диабет.

Мазнините са концентриран източник на енергия. Добре е да се консумират ненаситени мазнини и мастни киселини.

Полезни мазнини можете да си набавите от ядките, семената, в частност тиквените семки, лененото семе, конопеното семе, орехите, лешниците, бадемите, фъстъците, както и от яйчения жълтък.

Свързани статии

Недостатъчност на микроелементи и умора

Ако в тялото ви има сериозен дефицит на витамин В12, витамин D, желязо, хемоглобинът в кръвта започва да намалява.

Упражнения и умора

Прекаленото вманиачаване в тренировките може сериозно да изпие енергийните ви сили. При тренировка мускулите използват гликогена, натрупан в тях, за да се хранят. Той е основен източник на енергия.

При прекомерното изпълнение на различни упражнения нивата на гликоген спадат драстично и се наблюдава силна умора.

Кофеин и умора

Кофеинът и танинът съответно в кафето и чая дават силен прилив на енергия, но после тези нива рязко спадат. Затова избягвайте прекаления прием на кафе и чай, за да се предпазите от неблагоприятното им действие върху енергийните нива.

Дехидратация и умора

Дехидратацията намалява обема на кръвотока, което затруднява сериозно работата на сърцето. Резултатът от това е трайна и силна умора. Пийте повече течности, най-вече вода. Тя е задължителна при всяка метаболитна дейност.

Захар и умора

Захарта доставя сериозен прилив на енергия. Пък и настроението се повишава рязко след като си хапнете торта, шоколад, бонбони, или нещо друго любимо. Нивата на захарта скачат драстично, а заедно с тях и енергийните нива.

Тези захари обаче се обработват много бързо, след което енергийното ниво спада. Това води до затворен кръг, който е не само нездравословен, но пречи и на нормалните ви ежедневни дейности заради трайната умора, която предизвиква.

Коментирай
Свободно време