Здраве и красота

Причини да ядете картофи по-често

Защо този зеленчук е толкова полезен?

30.07.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често пренебрегваме картофите като нездравословна храна. В много схващания за здравословното хранене те биват изключвани като рязко повишаващи гликемичния индекс. Да, това е факт, но не е достатъчен мотив да спрем да ги консумираме!

С всеки продукт има рискове от напълняване, повишаване на кръвната захар, холестерола или някакъв друг проблем. Затова винаги е важно да се внимава в количеството и обработката на даден продукт. Така е и с картофите.

Угояването с пържени картофи, плуващи в мазнина и предварително обработени с вредни мазнини, бланширани и замразени определено не е добра опция, но тя не е единствена! Защо е добре да не пренебрегваме картофите, а да ги включваме по-честичко в менюто и грижата за тялото?

Храносмилане

Картофите са изградени предимно от въглехидрати, които са лесни за разграждане. Те стимулират храносмилането и затова винаги са препоръчвани за бебешки пюрета и при хора, които имат стомашни затруднения в храносмилането на други, по-тежки храни.

Картофите съдържат полезни фибри и именно те са в основата на подобряването на функциите на стомашно-чревния тракт. Но е важно да не се прекалява, защото дори и варени, картофите могат да предизвикат киселини в големи количества.

Грижа за кожата

Картофите са богати на витамин В-комплекс и витамин С, както и минерали като калий, магнезий, фосфор, цинк, които са изключително важни и полезни за кожата. Суровите картофи се втриват в кожата. Това е много ефективен и директно приложим лек за здрава кожа. Освен това е ефикасен при слънчеви изгаряния и възпаления на кожата.

Можете да си направите чудесна маска за лице като смесите настъргани сурови картофи с ½ чаша мед, докато получите сравнително гладка смес, която да приложите върху лицето. Тази маска изчиства лицето и тонизира кожата.

Свързани статии

Високо кръвно налягане

Поради факта, че картофите са много богати на фибри, те имат много ползи и за страдащите от високо кръвно налягане, а и не само за тях. Фибрите играят очистваща роля за кръвоносните съдове и не само улесняват проходимостта (което намалява кръвното), но и предпазват от поява на стеснения, усложнение, което може да е получено от високото кръвно налягане.

Освен това съдържат повече калий, който е важен за регулирането на нивата на глюкозата в кръвта. Понижават холестерола и подобряват усвояемостта на инсулина от организма.

Възпаления

Картофите са много подходящи за облекчаване на външни и вътрешни възпаления. Заради наличието на витамин В и С, картофите облекчават възпаления в тънките черва и храносмилателната система изобщо. Ако имате язви и афти в устата, те са много подходяща храна.

Стрес

Картофите са едни от най-богатите на витамин В6 храни, който е изключително необходим за здравето и нормалната работа на нервната система. Ако тя работи добре, стресът по-трудно ще порази клетките. Оттук идва изводът, че храната, която консумирате има огромно значение за психическото здраве, не само физическото.

Коментирай