Здраве и красота

Розова вода за здраве и красота

Розовата вода премахва лошия дъх

30.07.2014г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Ароматът на роза носи много свежест. Розата е използвана в продължение на хиляди години за процедури за красота и здраве. Казват, че Клеопатра е използвала розите като афродизиак и винаги към ваната с мляко е добавяла и няколко листенца от роза.

В наши дни един от най-често използваните продукти направен от рози е розовата вода. Благодарение на своя аромат, антисептични и антибактериални свойства, тя е предпочитано средство за разкрасяване и облекчаване на редица неразположения.

Споделяме няколко добри причини, които да ви накарат да я използвате по-често.

Предимства на розовата вода за косата

Нанасяйки розова вода върху кожата на главата с леки масажни движения, вие подобрявате кръвообращението, заздравявате косата си и стимулирате нейния растеж.

Розовата вода помага за контрола върху пърхота, намалява възпалението и прави косъма силен и гъвкав. Може да добавяте от нея към маските за коса, шампоана или да нанасяте самостоятелно без изплакване.

Предимство на розовата вода за кожата

Розовата вода има редица ползи за здравето и красотата на кожата. Тя почиства добре, хидратира, намалява пигментните петна, тонизира кожата, свива порите и намалява отделянето на себум, намалява възпалението и появата на акне, предпазва от бактерии и инфекции.

Може да я използвате всекидневно за почистване на грима или като тоник, да я прилагате под формата на компреси при слънчево изгаряне и рани. Ако страдате от разширени капиляри, нанасяйте редовно от нея върху засегнатите участъци. Това ще намали появата им.

Предимствата на розовата вода за очите

Ако искате сутрин да започнете деня си свежи или вечер да намалите болката и напрежението в очите, напоете два памучни тампона с розова вода. Легнете на удобно за вас място и поставете тампоните върху клепачите за около 10 минути. Това мигновено ще ви освежи и намали напрежението в очите.

Свързани статии

Предимства на розовата вода за здравето на устната кухина

Розовата вода може да помогне при редица стоматологични проблеми. Изплакването на устата с розова вода намалява възпалението на венците, болката и ги заздравява. Тя спомага и за премахването на лошия дъх.

Помага при стрес

Ароматът на розите е много ефективен при стрес и умора. Розите са използвани в продължение на хиляди години в ароматерапията за успокояване, възстановяване и подобряване на настроението.

Розовата вода има благоприятен ефект и върху хора с високо кръвно налягане. Затова винаги добавяйте от нея към душ гела, ваната или ароматната лампа.

Снимка: Thinkstock

Коментирай