Здраве и красота

Защо любовта е полезна за здравето?

Обичайте се!

04.08.2014г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Любовта е прекрасно чувство, което всеки се надява да изпита поне веднъж истински в живота си. Но тя си има не само своите ментални ползи и физически наслади. Тя е нещо много повече! Оказва се, че любовта е истински полезна за здравето в много аспекти! Кои са те?

Любовта понижава кръвното налягане

Доказано е, че любовта предизвиква отделяне на химикали в мозъка, които изпращат сигнали, намаляващи нивата на кръвното налягане, както и тези на стреса. Важно е да сте щастливо женени обаче, защото само двойките с щастлив и сполучлив брак имат по-ниско кръвно.

Реципрочно изследвания показват, че нещастните двойки имат доста по-високи стойности на кръвното налягане от нормалните граници.

Всъщност това важи не само за женените двойки. Хората, живеещи на семейни начала, както и двойките с щастливи трайни връзки имат нормални нива на кръвно налягане.

При самотните хора кръвното налягане се повишава средно с 14 пункта в сравнение с техните обвързани връстници, обобщава изследване на тази тематика.

Любовта намалява рисковете от изпадане в депресия

Тъй като щастливо влюбените партньори са изпълнени с по-високи нива на хормони на щастието, те по-трудно биха изпаднали в депресивни състояния. Едно скорошно проучване установи, че щастливо обвързаните двойки имат с до 3,42 пункта по-ниски шансове да развият депресия в сравнение с 84 пункта при нещастните партньори.

Оттук идва и важността на щастието в много аспекти от живота. Оказва се, че любовта може да е много полезна и за здравето.

Свързани статии

Любовта повишава имунната система

Щастлив дух в здраво тяло! Имунните защити се повишават значително, когато обичате и сте обичани. Вярвате или не, двойките, които имат щастливо съвместно съжителство посещават по-рядко кабинета на личния лекар!

При влюбените партньори се наблюдава повишено ниво на имуноглобулин А (IgA) – антитяло, което играе съществена роля за защитните механизми на имунната система. Окситоцинът също има голямо значение. Неговите нива се увеличават значително и при редовен полов живот.

Окситоцинът и имуноглобулин А съвместно укрепват силата на имунната ви защита и пазят организма от заболявания и инфекции.

Любовта води до по-дълъг живот

Разбира се, когато няма какво да ви терзае и мъчи, щастието си казва думата! Поради липсата на мъчителни проблеми във връзката, средната продължителност на живота се увеличава, стига да няма усложняващи здравето обстоятелства.

Щастливо женените мъже имат два пъти по-нисък риск от инфаркт, а общо за двойката рисковете от поява на диабет, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и белодробни болести намаляват значително, ако отношенията са хармонични.

Затова обичайте се! Има десетки ползи от любовта, заради които си струва да я откриете!

Коментирай