Здраве и красота

Хората, които работят дълги часове, пушат повече

Бившите пушачи също са застрашени

31.07.2014г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки от нас е създал свои работни навици. Оказва се, че работното място може не само да вдъхновява, но и да влоши здравето, особено за пушачите, които работят дълги часове. Според последно изследване хората, които работят по-дълго време, пушат повече. За тях е в пъти по-трудно да се откажат или намалят вредния навик.

Според данните от изследването, проведено от специалисти в Loughborough University във Великобритания, на риск са изложени и бившите пушачи, тъй като за тях има голяма вероятност отново да пропушат.

Професор Andy Charlwood споделя, че когато пушачите работят повече от 40 часа седмично, шансовете да ограничат и откажат цигарите значително намаляват. Бивши пушачи, които работят повече часове също са по-склонни към поява на рецидив.

Свързани статии

В изследването учените разглеждат поведението на повече от 20 000 пушачи. Резултатите показали, че тези които увеличават работните си часове между 40 и 60 часа седмично е два пъти по-малко вероятно да откажат цигарите за разлика от тези, които работят до 40 часа седмично.

Когато човек работи дълги часове той е склонен да изпитва и повече стрес на работното място и по-малко удоволствие.

Тъй като голяма част от пушачите намират тютюнопушенето за средство за облекчаване на стреса, дългите часове работа е много вероятно да увеличат и това тяхно желание.

Коментирай