Здраве и красота

Как да останете активни след края на работния ден

Правете кратки почивки

31.07.2014г. / 11 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В края на работния ден всичко, за което мислите е как да се приберете у дома, да хапнете и да легнете на дивана пред телевизора. Повечето хора изпитват липса на енергия след осем часов работен ден.

Има редица фактори, които могат да окажат влияние върху вашите енергийни нива. С няколко малки стъпки може да промените това и да бъдете енергични и след края на работния ден.

Уверете се, че нивата на кръвната захар са стабилни и в здравословния диапазон през целия ден

Ако нивата на кръвната захар, които поддържате са твърде ниски или високи, това може да ви накара да се чувствате уморени. Не забравяйте, че кръвната захар се влияе от храната и напитките, които консумирате.

Започнете деня си със здравословна закуска, която да включва пълнозърнести храни, малко протеини, плодове и полезни мазнини. През останалата част от деня избягвайте обилните обеди и закуски, тестените изделия и сладкишите. Осигурете си лек и здравословен обяд, а ядките и плодовете са чудесни за леки закуски.

Правете кратки почивки

За осемчасов работен ден обедната почивка трябва да бъде 1 час. В това време някои избират да обядват, да спортуват, да се разходят в парка. Освен тази голяма почивка правете по-чести и малки, за около 10-15 минути.

Правете леки разтягащи и отпускащи упражнения, упражнения за дишане, по възможност изкачвайте стъпалата и забравете за известно време за асансьора. Не забравяйте често да проветрявате помещението, в което работите. Свежият въздух ще ви държи енергични и продуктивни през целия ден.

Свързани статии

Уловете дневната светлина

Естествената светлина увеличава производството на серотонин, невротрансмитер, който е от съществено значение за доброто настроение и енергия. За да предотвратите появата на хронична депресия или чувство на умора, по възможност по-често се излагайте на пряка слънчева светлина.

Например, ако си носите обяд в работата, защо да не обядвате на чист въздух и пряка слънчева светлина. Хубаво е и бюрото, на което работите да бъде в близост до прозорец.

Останете активни

Прибирайки се у дома често сядате на дивана, за да гледате телевизия. Променете този навик и останете активни и след работа. Разхождайте се, спортувайте. Ако направите тази малка промяна, само след седмица-две ще забележите разлика в нивата на енергия след работно време.

Поддържането на активност след края на работния ден ще ви осигури повече енергия.

И не на последно място – осигурете си не по-малко от осем часа сън.

Коментирай