Здраве и красота

Ябълките – мощни в борбата с рака

Защо е добре да консумираме повече ябълки?

31.07.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ракът взима все повече жертви всяка година. Това страшно и коварно заболяване, за съжаление, все още вилнее из целия свят, поразявайки живота и здравето на милиони хора.

За щастие, има някои неща, които могат да се направят превантивно срещу рака. Едно от тях е консумацията на ябълки.

Ябълките държат най-висок ранг, когато става въпрос за здравословни ползи сред плодовете в тази насока. Те са на разположение през цялата година, а растат и по нашите ширини, което е от голямо значение за организма.

Но какво е онова нещо, което прави ябълката мощна срещу рака?

Ябълките са добър източник на фибри и витамини А и С, както и магнезий. Те се считат за естествен подсладител, който можете дори да използвате в приготвянето на различни десерти. Ябълковият пектин пък е чудесен сгъстител, който може да се употребява вместо желатин.

Предимства на ябълката в храненето:

  • Поддържа устната кухина и зъбите чисти
  • Контролира кръвното налягане
  • Намалява риска от развитие на диабет тип 2
  • Повишава имунните защити
  • Предизвиква загуба на тегло

Ябълките и ракът

Антиоксидантът процианидин, който се намира в ябълките, помага изключително много в борбата с раковия растеж. Процианидините активират клетки в организма, които унищожават туморния растеж и разпространението му в съседни тъкани.

Свързани статии

По принцип, във всяко човешко тяло има определен брой туморни клетки, които биват неутрализирани от антиоксидантите – това е тяхната главна роля. Ябълките са един от най-добрите доставчици на такива вещества!

Те се считат за ефективни в превенцията най-вече на рака на дебелото черво.

За най-добър ефект не премахвайте кората на ябълката. Яжте я цялата! В кората се съдържат още по-концентрирани вещества, мощни срещу рака. Освен това там са и основните хранителни вещества и витамини, които са нужни на организма.

Процианидинът се среща и в червеното вино и какаото.

Коментирай