Здраве и красота

Изключителните ползи от горещата вана

Или горещия душ

01.08.2014г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Студените душове често биват препоръчвани като най-полезни за здравето и имунната система. Но горещата вана е не по-малко полезна за организма. Затова вижте защо е добре да си правите релаксираща топла баня поне 3 пъти в седмицата!

Горещата вана третира главоболието и бори настинките

Естествените пари, които се отделят при горещата вана, действат като натурален деконгестант, който кара лигавицата на горните дихателни пътища да се освободи от подуването. Така лесно се отпушва носът и дишането се нормализира.

Можете да добавите няколко капки етерични масла като евкалипт или мента, например, който ще допринесе не само за цялостното отпускане на тялото, но ще повлияе положително при настинка и грип.

Етеричните масла в комбинация с горещата вода помагат в борбата със секрета и възпаленото гърло. Освен това ускоряват кръвообращението, което спомага за успокояване на главоболието.

Овлажнява кожата

Горещата вана отваря порите на кожата и по този начин по-лесно се освобождавате от мръсотията и себума, запечатани в порите. Водата навлиза в дълбочина и хидратира много добре кожата. Това я прави еластична, мека и добре овлажнена.

Освобождава токсините

Горещата вана стимулира циркулацията в лимфната система. Това ви кара да се потите по-обилно, а с потта се изхвърлят големи количества токсини и бактерии, насъбрали се в тялото.

Свързани статии

Помага при безсъние

Ако страдате от безсъние, горещата вана е едно от решенията. Дори да нямате проблеми със съня, ще се убедите колко по-дълбоко и спокойно ще спите след гореща вана. Продължителността на непробудния сън се увеличава значително след релаксираща топла вана.

При накисването на тялото в горещата вана телесната температура се повишава, а след излизане от банята температурата бавно започва да спада. Това предизвиква механизми в тялото, които ви карат да се унасяте.

Облекчава стреса

Когато взимате гореща вана никога не бързайте. Насладете се докрай, за да вземете максимално много ползи от този приятен ритуал. Дори да нямате вана, горещият душ е не по-малко добро решение.

Изобщо горещата вода има незаменими за тялото ползи, от които непременно трябва да се възползвате. При пренапрежение през деня хормоните на стреса естествено се увеличават. Ако имате интензивен работен ден, изпълнен с много динамика, вземане на решения и проблематични ситуации, задължително се потапяйте в горещата вана вечерта!

Коментирай