Здраве и красота

Храни, напомнящи човешки органи

Не само приличат, но и се грижат за тяхното здраве

04.08.2014г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

Храната може да бъде приятел, лекарство или да ви разболее. Природата е устроена така, че сама по себе си подсказва кои храни за здравето на кои органи се грижат. Споделяме кратък списък на няколко, които по форма много напомнят за едни от най-важните органи в човешкото тяло.

Морков

Ако нарежете морков на кръгчета и се вгледате във всяко едно от тях, ще видите, че линиите, които минават през него имитират ириса и зеницата. Консумацията на моркови подпомага не само здравето на сърцето и кожата, но и това на очите.

Морковите са богати на витамини и антиоксиданти, като бета-каротин, които намаляват вероятността от дегенерация на макулата, водеща причина за загуба на зрението при възрастните хора. Затова консумирайте всекидневно от тях и бъдете в добро здраве и с остър поглед.

Миди

Обичате ли този морски деликатес? Формите на мидите напомнят много за формата на тестисите. Те са богати на фолиева киселина и цинк, което е важно за поддържането на една добра сперматогенеза.

Авокадо

Разрязано по диагонал, формата на авокадото заедно с ядката много напомня формата на матката и яйчниците. За репродуктивното здраве е от съществено значение да се приема достатъчно количество фолиева киселина.

Фолиевата киселина може да намали риска от цервикална дисплазия, което е предраково състояние. Консумирайте всекидневно от него, добавяйки го към салати, сосове, супи.

Орех

Гънките и бръчките на ореховите ядки напомнят много за друг важен човешки орган – мозъкът. Не е изненада, че орехите са наричани „храна за мозъка“. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за правилното функциониране на мозъка. Ако хапвате от тях по-често, ще имате силна памет и добра концентрация.

Целина

Дългите и зелени стръкове на целината приличат на костите в човешкото тяло. Зеленчукът е чудесен източник на силиций, който е част от молекулярната структура, даваща здравина и сила на костната система.

Целината е богата и на натрий, който също е част от състава на костите в човешкото тяло. Добавяйте от нея към супи, салати, шейкове, ястия.

Грейпфрут и портокал

Тези два цитрусови плода имат много сходна форма с женските гърди. За дамите е важно да консумират по-често от тях, защото грейпфрутът съдържа вещества, наречени limonoids. За тях е доказано, че предотвратяват развитието на рак.

Свързани статии

От друга страна, портокалът също като грейпфрута е с високо съдържание на витамин С, което е важно не само за здравето на гърдите, но и за общото здраве.

Домат

Нарежете един домат на колелца. Вглеждайки се в него вие виждате множество разделения, наподобяващи структурата на сърцето. Доматите са с високо съдържание на ликопен. Благодарение на него се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания.

Джинджифил

Всеки е виждал корен от ароматната подправка, чиято форма напомня за формата на стомаха. Джинджифилът е една от най-препоръчваните подправки при гадене, стомашни и коремни болки.

Ако консумирате често малки количества от нея, вашата храносмилателна система винаги ще функционира правилно.

Снимка: Thinkstock

Коментирай