Здраве и красота

Плодове срещу запек

Какво да ядем, за да нормализираме храносмилането?

02.08.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: FreeImages

Снимка: FreeImages

Всички сме изпитвали неприятните симптоми на запек. Знаете колко неприятно може да е това състояние. Чувствате тежест, болка, подуване в корема, газове. Това състояние минава трудно, понякога може да трае с дни.

За да се справите с тази неприятност, трябва да поемате повече фибри, които да стимулират работата на червата и да ги очистят от затлачените отпадъци.

Най-ефикасните срещу запек плодове ще ви помогнат за по-лесното храносмилане.

Сушени плодове

Сушените плодове като сини сливи, фурми, смокини, стафиди и кайсии са много добър източник на фибри. Сините сливи специално съдържат не само големи количества фибри, но и веществото сорбитол, което действа като естествен лаксатив (разхлабително).

Ябълки

Ябълките, особено кората им, имат много фибри. Кората е полезна и заради голямото количество витамини, които съдържа. Яжте ябълките възможно най-пълноценно, изхвърляйте само кочана.
Те облекчават запека изключително добре!

Сливи

Пресните сливи са мощно средство срещу затегнатите черва. Яжте по няколко на ден, но не прекалявайте! В тях има и много захари.

Подобно на ябълките, крушите също имат голямо количество фибри в кората. Затова е добре да се консумират цели, необелени. Редовното ядене на този прекрасен плод регулира много добре храносмилателната система.

Свързани статии

Ягоди

Те заедно с къпините и малините имат огромни количества фибри, които помагат на храносмилателната система да влезе в нормален ритъм. Тези плодове освен това имат нисък гликемичен индекс, което ги прави и много полезни в диетата ви за отслабване, както и за диабетици.

Банани

Бананите са първи помощници в лечението на запека. Но е важно да консумирате само добре узрели банани. Неузрелите могат дори да влошат ситуацията.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Пламен ( преди 9 години )
Добре си се ориентирала Стелияна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стелияна ( преди 9 години )
интересува ме главно дали има меко действие,защото при повечето лаксативи се получава точно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стелияна ( преди 9 години )
понякога запекът е толкова упорит,че нищо не може да се преобир с него. дори и плодовете. в такива моменти стигам до лаксативите.наскоро разбрах,че има Натуралакс и самото име ми подсказва,че вероятно става въпрос за медикамент от изцяло натурални съставки. може ли някой да сподели впечатления ако го е използвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар