Здраве и красота

Лоши навици, които изтъняват косата

Как вредите на косата си?

04.08.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пърхотът е много неприятен проблем, който срива самочувствието, а и е дразнещ, заради непрестанния сърбеж. Той е най-често срещаният проблем, свързан с кожата на главата и косата. На всичкото отгоре, ако косата ви започне да изтънява и да се изтощава, това прави нещата още по-неприятни!

Кои могат да бъдат причините за това?

Използвате горещи стилизиращи инструменти

Често се налага да използваме сешоар сутрин преди работа, защото е неизбежно. Ако искаме да имаме красива прическа и свежа и чиста коса, сме принудени да я мием преди да излезем. И, разбира се, нямаме време да я изчакаме да изсъхне по естествен път.

Ако е само сешоарът – добре. Но като прибавим и машата за коса, пресата и всички онези нагряващи косата средства, в един момент тя се оказва под ужасен натиск. Тези фактори я правят доста слаба и лесно накъсваща се.

Специалистите препоръчват употребата на такива уреди да се ограничи до 2 пъти седмично, ако искате да запазите здравината и плътността на косата.

Допускате грешки след душа

Косата ви е най-уязвима докато е мокра. Затова недейте да я решите и скубете. След като изсъхне можете да направите това спокойно. При подсушаване с кърпа търкайте изключително деликатно, за да не накъсате краищата.

Свързани статии

Не миете косата твърде дълго

Пропускането на миенето не е добре за косата. Много хора вярват, че премиването й води до проблеми. Оставянето на мръсотия прекалено дълго също не е полезно, дори е предпоставка за изтъняването й.

Натрупването на стилизиращи продукти е още по-пагубно. В дните, в които я оставяте неизмита, а слагате гел, пяна, фиксатор, сух шампоан или лак – вие буквално убивате косата си!

За нормално прието се смята миенето на косата два-три пъти седмично.

Често спазвате драстични и различни диети

Храненето оказва огромно влияние върху здравината на косата. Тялото ви използва голяма част от енергията, за да захрани другите важни органи при режим на лишение и така косата страда изключително много.

Ако спазвате драстични диети за отслабване, гледайте да приемате продукти, съдържащи витамин А и Е, за да подхраните косата поне малко.

Връзвате косата прекалено стегнато

Връзването на косата се струва безобидно на мнозина, но това не е така. Прекалено силното опъване на косъма го изтънява и предизвиква неговото ранно падане. Така малко по малко косата започва да изтънява цялостно.

Не само това, ами при стегнатото връзване се уврежда и растежът на косъма, което възпрепятства израстването на здрави коси.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Допускам почти всички грешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар