Здраве и красота

Какво знаем и какво не за измиващите лосиони?

Правят ли ни по-чисти?

06.08.2014г. / 09 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сапунът вече се счита за средство за измиване от старата школа. Все по-масова вече е употребата на душ-гелове и душ-кремове. Много хора смятат за нехигиенична употребата на един и същ твърд сапун продължително време. Ако се използва от повече от един човек – още по-зле. И може би има нещо вярно!

Но трябва ли да се доверявате напълно на течните измиващи средства за баня, само защото ухаят на японски черешов цвят?

Какво не знаем за душ-геловете и душ-кремовете, а трябва?!

Течните измиващи средства вървят ръка за ръка с гъбата

Без помощта на гъба за тяло, няма как да се разгърне целият потенциал на душ-гела. Да, обаче гъбите за тяло са развъдници на бактерии, които се размножават върху кожата и предизвикват редица проблеми. 

Хубавото на гъбата е, че все пак ще помогне за премахването на мъртвите клетки по кожата. 

Душ-кремовете са чудесни за овлажняване

Повечето душ-кремове са с хидратираща и подхранваща формула. Известно е, че твърдите сапуни са враг номер едно на сухата кожа. Те дори изсушават мазната кожа! В много лосиони за баня се съдържат етерични масла, които овлажняват кожата в дълбочина. 

Но това не означава да не се хидратирате!

Дори напротив. Винаги е важно след душ или вана да давате на кожата си живителен коктейл от хидратиращи масла. Не забравяйте, че тя има нужда от допълнително подхранване и овлажняване! Съставките в измиващия лосион все пак не са достатъчни. 

Ако имате суха кожа, намазването с овланжяващ лосион дори трябва да става в рамките на 3 минути след баня, за да се съхрани възможно най-качествено влагата в кожата. 

Пропускайте пяната

Повечето измиващи лосиони са доста пенливи. Гледайте да не ги разпенвате чак толкова много, докато се къпете, защото колкото повече пяна има, толкова повече ще страда кожата. 

Пяната изсушава най-много от всичко кожата и я прави податлива на нацепване и проблеми. 

Свързани статии

Не го слагайте на лицето си!

Никога не ползвайте лосион за баня за лицето си! Това, че е предназначен за хидратиране на кожата не означава, че важи за цялата кожа! Областта на лицето е деликатна и се нуждае от специално предназначени за целта грижи.  

Нанасяйте малка доза измиващ лосион

Не е необходимо да изстисквате цяла шепа, за да сте сигурни, че ще измиете мръсотията. Достатъчна е съвсем малка доза. Твърде много от продукта може да накара кожата да се чувства мазна и лепкава. Измивайте обилно!

Температурата на водата има значение

Изплакването на продукта е добре да става с топла вода. Малко преди да излезете от банята си правете леден душ за 1 минута. Това прави кожата още по-добре хидратирана, стяга я и я подмладява. 

По-хигиенично е от твърд сапун

Какво и да си говорим, използването на течен измиващ лосион за тяло е много по-хигиенично от твърдия сапун. 

Но не ви прави по-чисти

За съжаление, сапунът си остава най-доброто средство за почистване, въпреки недостатъците му в друга посока. Измиващите лосиони са по-хигиеничният вариант, но не ви правят по-чисти!

Коментирай