Здраве и красота

Не консумирате индийско орехче? Грешите!

Защо е добре да включите индийското орехче в менюто си?

07.08.2014г. / 08 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Индийското орехче е изключително полезна подправка от Изтока. Тя е широко използвана в източната кухня и това не е случайно. Има много причини, поради които е добре да включите щипка индийско орехче в диетата си. Разберете защо!

Хранителни стойности

Индийското орехче е много богато на магнезий, калций, калий, желязо и витамин В6. То също така съдържа протеини, които са чудесни за укрепване на мускулите. 

Храносмилане

Една щипка индийско орехче помага на стомаха да работи добре, облекчава храносмилателния тракт и дори намалява болката и възпалението. 

Сън

Ако страдате от безсъние индийското орехче ще ви помогне да редуцирате този проблем. Хапвайте нещо малко преди лягане, подправено с щипка индийско орехче. Можете да го слагате в млякото или чая. Но не прекалявайте.

Имунна система

Тази пикантно-сладка подправка се бори мощно с бактериите, което насърчава имунната система да работи по-добре. Индийското орехче заедно с куркумата са двете най-полезни подправки за подобряване работата на имунната система. 

Свързани статии

Грижа за кожата

Индийското орехче е ефикасно и при премахване на тъмни петна по кожата, пигментни изменения и белези. Направете смес от вода и мед с щипка индийско орехче. Разбъркайте докато стане гладка смес и нанесете върху засегнатите места за 30 минути. 

Тази чудесна здравословна смес е полезна и при акне, помага за заличаване на стриите и прави кожата сияйна и мека.

Мускулни болки

Индийското орехче съдържа магнезий, калий и калций, което помага за намаляване на мускулните болки, причинени от възпаления и претоварване. Просто включете прекрасната подправка в менюто си и ще помогнете не само на мускулите си, но и на ставите. 

Психично здраве

Тази подправка понижава риска от развитие на психични проблеми, тревожност, нервност и безпокойство. 

Инфекции

Индийското орехче е известно с това, че подобрява кръвообращението, бъбречната функция и така спомага за по-качественото извеждане на токсините от организма.  

Коментирай