Здраве и красота

Природни лекове при херпес

Нанасяйте компрес от зелен чай

11.08.2014г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка:thinkstock

Снимка:thinkstock

Херпесът е болезнен кожен проблем, който може да засегне различни части на тялото, включително и лицето. Тези херпеси, които обикновено излизат на устните ни са от типа на херпес симплекс вирус 1, който обикновено придобиваме  в детството, чрез контакт със заразена слюнка.

За него се смята, че е в латентно състояние, докато други фактори, като стрес, спад на имунна система, настинки не отключат неговото проявление (Херпес симплекс вирус тип се предава чрез сексуален контакт и причинява рани и язви в областта на гениталиите, а Херпес зостер се причинява от същия вирус, който причинява варицелата.).

Обикновено херпеса се проявява внезапно и често не сме подготвени за неговото третиране. Споделяме няколко естествени лекове, които могат да облекчат неразположението ви. 

Мед

Локалните приложения на меда при различни кожни проблеми са често срещани. Той има овлажняващ кожата ефект, но също така действа и антибактериално. Според учени различните видове мед, които са необработени и  в суров вид, са богати на  антивирусни съединения.

За да излекувате херпеса по-бързо или да възпрепятствате неговото развитие нанасяйте по няколко пъти на ден мед върху засегнатите места. 

Зелен чай 

Зеленият чай доказано има лечебно действие при херпеси. Богат е на важния антиоксидант наречен епигалокатехин галат, за който се смята, че има антивирусни свойства.

За да облекчите вече появилия се херпес запарете малко количество зелен чай. Изчакайте отварата да изстине и по няколко пъти на ден нанасяйте от нея под формата на компрес върху засегнатото място.

Маточина 

Ценната билка е била използвана в продължение на векове за намаляване на  тревожността и стреса,  при настинки и за третиране на различни кожни неразположения.

Свързани статии

За да третирате херпеса запарете малко маточина. Щом изстине, нанасяйте от нея под формата на компрес по няколко пъти на ден.

Ментово масло 

Ментовото масло доказано може да намали степента на проявление на херпес и на херпес симплекс. Преди балончетата на херпеса да са се пукнали нанесете малко количество етерично масло. Това трябва да помогне на кожата да се възстанови по-бързо. 

Прополис 

Прополисът има редица ползи за здравето и красотата на кожата.  Проучвания са установили, че той действа активно срещу появата на херпес. За да облекчите херпеса нанасяйте мехлем с прополис или спиртен екстракт от прополис. 

Коментирай