Здраве и красота

Ползи за здравето от консумацията на червено вино

Контролира нивата на кръвната захар

20.08.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Въпреки че лятото е сезон, в който консумираме по-често коктейли, бира и бяло вино, не бива да забравяме и за червеното вино. То има редица здравословни ползи, когато се консумира в умерени количества. Споделяме някои от тях. 

Виното е извора на младостта 

Според изследване хората, които консумират вино живеят по-дълго от тези, които наблягат на  спиртните напитки и бирата. Освен това напитката на боговете има редица анти - стареещи ползи за кожата, които помагат тя  да изглежда по-свежа, млада, а също така намалява и риска от появата на  преканцерозни лезии по кожата.

Контролира нивата на кръвната захар 

Обвивката на червеното грозде е богат източник на естественото съединение ресвератрол. Според скорошно изследване публикувано в Journal Nutrition, съединението може действително да помогне на диабетици да регулират кръвната си захар.

В проведените тестове пациентите, които са приемали по 250 мг ресвератрол под формата на добавка в  продължение на три месеца, са имали по-ниски нива на кръвната захар, отколкото тези, които не са.  

Ресвератролът може да окаже и положителен ефект върху нивата на общия холестерол и систоличното кръвно налягане. Изследователите подозират, че съединението може да стимулира секрецията на инсулин или да активира протеин, който помага за регулиране на глюкоза и инсулиновата чувствителност.

Поддържа червата в добро здраве

Ползите от ферментирали храни за храносмилателната система са неоспорими. Виното е вид ферментирала напитка, съдържаща полезни ензими, витамини от групата  В,  омега-3 мастни киселини, както и различни щамове на пробиотици. Всичко това се грижи за доброто здраве и функция на чревната система. 

Подобрява вашата памет

Ако консумирате в умерени количества червено вино, вие със сигурност ще подобрите качеството  на паметта си. Заслуги за това отново има съединението ресвератрол. То може да попречи на образуването на  бета-амилоид протеин, ключов елемент открит при пациенти страдащи от болестта на  Алцхаймер. 

Намалява риска от развитието на рак

Според изследователи от Университета на Вирджиния, ако човек консумира по една чаша червено вино три или четири пъти седмично, това е достатъчно, за да намали риска от развитието на ракови клетки.

Свързани статии

Учените дозирани човешки ракови клетки с ресвератрол и  установили, че съединението инхибира ключов протеин, който играе роля в развитието на опасните клетки.  

Съдържа незаменими антиоксиданти

Антиоксидантите са важни, защото се борят с вредното действие на свободните радикали. Те помагат да се предотвратят различни реакции в организма, които водят не само до преждевременно остаряване, но и до развитието на редица здравословни проблеми. 

Насърчава здравето на сърцето

Консумацията на червено вино намалява риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и диабет тип 2, а също така регулира и нивата на холестерола.  

Снимка: photl

Коментирай