Здраве и красота

Любопитни факти за кожата

Кожата е тежка и съставлява почти 16% от общото ни тегло

15.08.2014г. / 14 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Нашата кожа има редица важни функции, затова ние трябва да полагаме редовни грижи за нейните красота и здраве. Споделяме няколко любопитни факти за кожата, а тук може да намерите и няколко чудесни домашни грижи за нея. 

Кожата е най-големият човешки орган,  нейната площ е 2 квадратни метра. На различните части на тялото тя е с различна дебелина. На клепачите  е най-тънка  - 0,05 мм, докато на стъпалата и дланите - 1,5 мм. 

Някои хора никога не развиват пръстови отпечатъци. Това се дължи на редки генетични дефекти. 

Около 70% от прахта във вашия дом се състои от мъртви кожни клетки.

Кожата ви изхвърля  мъртви кожни  клетки на всеки 24 часа, за да се подновява на около всеки 28 дни. За съжаление, този процес се забавя с напредване на възрастта. 

Близо 85% от хората някога в живота си са имали акне. То обикновено започва с настъпването на пубертета, но се среща и при възрастни, бременни и дори при бебетата. 

Кожата е съставена от три слоя. Това са  епидермис, дерма и хиподермис (или хиподерма). Хиподермисът е последният слой, който се състои от колаген и мазнини. Дермата е средният слой и е отговорен за 90% от нейната дебелина. Епидермисът е външният слой, който служи като защитна преграда между тялото и околната среда. 

Всяка минута ние произвеждаме голямо количество  кожни клетки, между 30 000 и 40 000.

Кожата е тежка. Тя съставлява почти 16% от общото ни тегло. 

Благодарение на кожата тялото успява да поддържа оптимална температура. Когато ни е горещо  кръвоносните съдове се разширяват, така че топлината може лесно да се освободи през кожата. В моментите, в които усещаме студ,  кръвоносните съдове в кожата се събират. 

Когато се родим кожата ни има друг цвят. В първите 6 месеца бебешката кожа постоянно променя своя цвят. 

Позата, в която спим може да окаже влияние върху състоянието и вида на кожата ни. Ако спим по корем или настрани  много  е вероятно да предизвикаме поява на бръчки. 

Свързани статии

Кожата предпазва организма от нахлуването на бактерии.

Има най - малко 5 вида рецептори, които отговарят за различни сетивности на кожата. Често промените в състоянието на кожата подсказват за евентуален здравословен проблем. 

Меланомът е вид  рак на кожата.

В горещо време кожата ни освобождава около 3 литра пот на ден. Областите, които не се потят са  нокътното легло, в периферията на устните, на върха на пениса.

В утробата на майката зародишът започва да развива своите пръстови отпечатъци след третия месец от развитието си. 

Снимка: thinkstock

Коментирай