Здраве и красота

Трите най-важни опорни точки на отслабването

Как да успеете?

19.08.2014г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отслабването е трудна работа. Много хора мислят, че за да отслабнат трябва да гладуват. Това е напълно погрешно схващане. Важно е да се определи точния режим на хранене и най-вече да се постави ясна цел.

Добра идея е да следите регулярно индекса на телесна маса. Той се променя с възрастта. Идеалният индекс на телесната маса варира между 18 и 25. Добре е да се следи, защото той ви дава ясна представа колко точно наднормено или поднормено тегло имате да регулирате.

Кои са трите най-важни неща, които можете да направите сами още утре, за да бъде диетата ви по-успешна?

Изчислете целта си

Първата стъпка към ефективната загуба на тегло е определянето на ясна цел, която да преследвате безусловно. За да си гарантирате по-качествено отслабване е хубаво да разберете каква е целевата група, в която влизате.

Именно затова е важно изчисляването на индекса на телесната маса. Той дава ясна представа колко всъщност е теглото, от което трябва да се отървете или да наддадете.

Определете си срок

След като сте изчислили колко килограма трябва да свалите или качите, трябва да си изясните за колко време е добре да направите това. Така ще бъдете по-силно мотивирани да постигнете целта си. Можете да се ръководите от своите собствени предпочитания или от съветите на диетолог. 

Не забравяйте, че краткосрочното отслабване често е нездравословно. Определяйте си по-дългосрочни цели. Така ще ви е по-лесно да запазите теглото си в оптимални стойности и ще избегнете йо-йо ефекта.

Свързани статии

Мотивирайте себе си

Загубата и наддаването на тегло са еднакво трудни. И в двата случая вероятно ще имате нужда от продължително спазване на диета и физически упражнения. Затова се иска и силна мотивация. Ако не я изградите сами, няма кой да ви накара насила да успеете. 

Затова трябва направите всичко възможно, за да се съсредоточите върху целта си. Залепете си бележки по хладилника, изберете някое важно събитие от живота ви, до идването, на което, да сте постигнали целта си. 

Всички тези трикове служат, като оръжия в борбата за постигане на вашата цел. Но бъдете предпазливи – не си определяйте прекалено краткосрочни стремежи, защото те крият рискове от краткосрочни успехи. И в никакъв случай не гладувайте!

Коментирай