Здраве и красота

Ще пораснат ли три бели косъма, ако откъснем един?

Широко разпространено схващане - вярно ли е?

22.08.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да го изскубеш или да не го изскубеш – това е въпросът. Въпросът, който много млади жени си задават, когато видят, че им расте бял косъм. 

Широко разпространено е схващането, че ако откъснеш белия косъм, на негово място ще се появят нови три. Дали това е вярно?

Звучи смешно, но много хора предпочитат да боядисат косата си, вместо да скубят няколкото бели косъма, които им растат, именно заради това схващане

Истината е, че това е абсолютен мит. Според експертите, това какво правите с космения фоликул не оказва никакво влияние върху израстването на повече бели косми на същото място. 

Фоликулът на косъма – мястото, откъдето той расте, може да бъде „родно място“ само на един косъм. Вие имате стотици хиляди такива по кожата на главата си, но те растат разделно едни от други, дори и когато ви се струва, че излизат от едно място.

Същото се отнася и за другите окосмени части на тялото. Схващането, че ако бръснете космите си или ги скубете, корените им се удебеляват и започват да растат повече косми от едно място просто не са верни.

Свързани статии

Дори прекалено интензивното скубане може да окаже обратния ефект – да изпрати сигнали до фоликула, че на това място трябва да се спре производството на косъма. 

Можете да си помогнете с някои естествени алтернативи, които са ефикасни за възвръщане на натуралната пигментация на косата. 

За по-светла коса можете да използвате отвара от градински чай. Всеки ден в продължение на 30 дни изплаквайте косата си с тази отвара най-малко един час преди миене. Цветът на косъма забележимо започва да се възвръща.

За по-тъмна коса опитайте с къна. Тя е безвредна за косъма, а и ще покрие посивелите косми, които ви притесняват.

Не забравяйте – побелялата коса невинаги е индикатор за остаряване. В някои култури го наричат знак за помъдряване. А от медицинска гледна точка може да е просто генетична особеност.  

Коментирай