Здраве и красота

Грижа за краката през лятото

Когато носенето на отворени обувки на босо може да причини сериозни щети на кожата на краката

21.08.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Краката са на показ почти през цялото лято. Ходим боси, по чехли или сандали, а така кожата на краката е изложена на много агресивни условия. Мислим, че краката са груба част от тялото и не се нуждаят от особена грижа, но грешим. 

Особено по време на отпуската, когато сме на море и вървим боси по плажа, съществуват рискове от сериозно увреждане на кожата на ходилата, поява на цепнатини по петите, пръстите и възглавничките, както и последваща инфекция с гъбички. Това се случва, защото нацепената и не добре поддържана кожа става предпоставка за размножаване на болестотворните бактерии. 

Как правилно да поддържате кожата на краката през лятото, така че те да не изгубят свежестта и здравия си вид?

Ексфолирайте най-малко веднъж в седмицата

Това ще ви помогне да се отървете от мъртвия слой клетки, които също са основа за развитие на бактерии. Така краката ще станат по-гладки. Не забравяйте да овлажнявате след ексфолиране. 

Избягвайте накисване на краката

Противно на това, което си мислите, че накисването на краката в топла вода помага за отморяването им, както и за по-лесното ексфолиране. Това не е вярно. В момента може и да ви се стори, че краката ви са станали по-меки и гладки, но след като изсъхнат ще се напукат още повече. 

Вместо това нанесете обикновена захар по грубите ходила, разтрийте с хладка вода, без да накисвате и след това изплакнете. Можете да направите тази процедура и върху суха кожа. След това просто избършете с влажна кърпа.

Ползвайте пемзата редовно

Тя помага лесно да отстраните мазолите и мъртвите клетки по кожата на стъпалото. По време на летния сезон, когато ходим боси кожата на ходилата много лесно загрубява. Не забравяйте да използвате пемзата всеки ден. 

Свързани статии

Нанасяйте слънцезащитен крем

Вредните лъчи влияят зле и на кожата на краката. Не мислете, че тя е груба и през нея не проникват вредните UV-лъчи, напротив. Те ускоряват процесите на стареене и отмиране на клетките, което влошава състоянието на краката и ходилата. В горещите дни нанасяйте слой слънцезащитен лосион за тяло и по краката. 

Яжте полезна храна

Здравословната храна е важна за сияйния вид на кожата както на тялото, така и на краката и ходилата. Важно е да избягвате храни, които причиняват подуване и отичане на краката. Те опъват кожата до краен предел, предизвикват поява на капиляри, разширени вени, стрии, които загрозяват естествените извивки на краката ви.

Най-важно е да внимавате с консумацията на солени ястия, които са основна причина за задръжка на течности. 

Коментирай