Здраве и красота

Полезни храни, които могат да бъдат и опасни за здравето

Внимавайте с консумацията на бразилски орех!

20.08.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Познати са ни редица храни и напитки, които носят много ползи за нашето здраве и красота. С всяко нещо, когато се прекали, може да доведе до обратен ефект. Така е и с някои от най-полезните храни, които могат да бъдат опасни за здравето, когато превишавате тяхната консумация. 

Портокали и домати

Въпреки, че са много полезни и с високо съдържание на витамин С, не бива да прекалявате с тяхната консумация. Според специалисти, повишеният прием на киселинни храни може да доведе до рефлукс.

Това е често срещано състояние, при което стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. Когато тези случаи зачестят, могат да отключат редица други усложнения, като хранопровод на Barrett (усложнение на гастроезофагеалната рефлуксна болест, което се приема за преканцероза), разстройство, предракови лезии  на хранопровода и други.

Препоръчва се, да не се консумират повече от 2 порции на ден портокали и домати. Ако вече страдате от рефлукс или стомашно разтройство избягвайте тяхната консумация. 

Риба тон в консерва

Рибата тон в консерва е не само полезна и вкусна, но често присъства във вашите диетични режими на хранене. Удобна за употреба, с нейната консумация също не бива да се прекалява. 

Рибата тон, освен че е с богато съдържание на омега - 3 мастни киселини съдържа и живак. Прекомерният прием на живак може да доведе до проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост.

Затова, ако се храните диетично, не консумирайте повече от 5 консерви на седмица риба тон или опитайте да я замените със сьомга и морски дарове.

Соя

Соята има редица предимства за здравето, като помага да се контролират нивата на холестерола и кръвното налягане. Но това е само, когато консумирате умерено соеви продукти.

Превишеният им прием може да инхибира абсорбцията на желязо, което да доведе до желязодефицитна анемия. Също така, тъй като соята съдържа съединения подобни на естроген (изофлавони), при дългосрочна консумация на големи количества соя, може да доведе до появата на  рак на матката.

Затова не консумирайте повече от две порции дневно соя и соеви продукти. 

Спанак 

Спанакът е сочен за един от най-полезните зеленолистни зеленчуци. Той е отличен източник на протеини, фибри, както и на различни витамини и минерали. Спанакът е с високо съдържание на лутеин – каротеноид и антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на свързани с възрастта дегенерация на макулата (честа причина за загуба на зрението и слепота).

От друга страна, зеленчукът е и с високо съдържание на оксалат, съединение, което може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.  

Свързани статии

Бразилски орехи

Бразилският орех е една от най-полезните ядки, тъй като съдържа  протеини, фибри, незаменими мастни киселини и селен. Спомага за намаляването на серумния холестерол и кръвно налягане.

С неговата консумация трябва да бъдете особено внимателни, тъй като ядките на бразилския орех съдържат голямо количество селен, те могат да бъдат токсични, когато превишавате консумацията им.

В резултат на това, може да имате загуба на коса, чупливост или загуба на ноктите, дерматит, неврологични нарушения. Съветът на специалисти е да консумирате бразилски орех не повече от три пъти седмично и не повече от 10 бр ядки на консумация. 

снимка: photl

Коментирай