Здраве и красота

Най-честите симптоми на рак

Не трябва да се пренебрегват

21.08.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Симптомите на рак са нещо, което всеки човек трябва да знае и да следи. Много често те са сходни с нормалните симптоми на стареене или на възпаления и инфекции, но именно затова трябва да се обръща повече внимание дори на най-малките промени в тялото.

Някои симптоми могат да бъдат по-тревожни от други и не бива да се отминават. Кои са най-разпространените и типични сигнали, които биха могли да помогнат за ранно диагностициране на рак?

Промени в урината

Кървене в урината или промяна в цвета й могат да са симптом на рак. Болките и паренето по време на уриниране са сигнал за цистит, който се лекува и не е животозастрашаващ, но не бива да се игнорира, защото симптомите на рак могат да бъдат сходни.

Ако забележите прекалено често ходене до тоалетна и промени в структурата на урината, незабавно посетете лекар.

Кожни промени

Излизането на нови бенки и лунички, както и измененията във външния вид на старите може да е знак за поява на рак на кожата. Той е един от най-разпространените видове рак, затова трябва да сте много бдителни. 

Бучки и неравности по гърдите, зачервяване

Подобни изменения по гърдите са сигнал за евентуално развитие на рак на гърдата. Той се развива доста бързо и с големи темпове достига лимфните възли. В никакъв случай не трябва да се пренебрегват тези симптоми, дори ако са минимални. 

Не забравяйте да проверявате и областта около предмишницата.

Зацапване

Вагиналното зацапване се приема за нормално в периода около овулацията, както и непосредствено преди менструалния цикъл. Разбира се, при някои жени то се появява и в други моменти от месеца в зависимост от хормоналния баланс в тялото. 

Но ако забележите нетипично зацапване със странен цвят и мирис, както и ако се появи в необичайно време, консултирайте се с лекар. Това може да е сигнал за рак на яйчниците.

Умора

Постоянната умора може да се случи в следствие на много фактори, най-мощните от които са стреса и ежедневното пренапрежение. Но не трябва да се отминава с лека ръка, особено ако забележите, че почти нямате енергия през цялото време на деня. Това може да е знак за левкемия.

Хронична кашлица

Трудно е да се определи дали кашлицата е застрашителна или не. Затова трябва да се посети доктор. Много хора кашлят често и забелязването на нетипичната кашлица е трудно, но се иска внимание. Пушачите трябва да се най-бдителни – кашлица, която продължава повече от 3-4 седмици изисква специално внимание.

Свързани статии

Главоболие

Ако сте предразположени към главоболие трябва да вземете под внимание, ако започне да ви се налага да гълтате болкоуспокояваща таблетка всеки ден. Най-вече, ако болката в главата започне да става непоносима и спре да се влияе от хапчетата, това може да е симптом на тумор в мозъка.

Бели или ярко червени петна по устата и устните

Отново пушачите трябва да са доста внимателни, защото особените изменения в кожата и лигавицата на устата и около нея могат да са сериозен знак за рак в устната кухина.

Загуба на тегло

Необяснимата загуба на тегло е един от най-честите симптоми на рак, за съжаление в по-напреднала фаза. Все пак не трябва да се пренебрегва.  

Коментирай