Здраве и красота

Как стресът влияе на акнето?

Задълбочава ли го?

22.08.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Акнето е изключително неприятен кожен проблем, който не само загрозява лицето и други части от тялото, но влияе зле на самочувствието и дори на социалния живот. В някои по-тежки случаи на акне пациентите споделят, че им е трудно да си намерят интимен партньор заради смущаващия проблем.

При акнето е трудно да се установят точните фактори, които са в основата на това кожно заболяване. Причинителите могат да бъдат много и смесени. Голяма роля играе хормоналния баланс в тялото, а не само грижата за чистотата и здравето на кожата. 

В последните изследвания се оказва, че и стресът има голямо значение за появата и степента на тежест на този кожен проблем. 

Изследванията сочат, че колкото по-стресов и натоварен ден имате, толкова повече сте изложени на риск от поява на акне. Ако вече имате този проблем, то не се чудете защо той не отшумява с течение на времето, дори напротив.

Свързани статии

Според учените, клетките, които произвеждат мазна субстанция в кожата или себум имат и рецептори за хормоните на стреса. Себумът е вещество, което се смесва с мъртвите клетки и бактерии по кожата като образува лепкав и лъщящ слой. Този плътен лепкав слой е предпоставка за акне. 

Колкото повече себум се секретира по кожата, толкова повече проблемът се задълбочава. Когато плюс това ежедневието е силно под знака на стреса, производството на себум се увеличава. 

Разбира се, това не е единствена предпоставка за поява на акне. Дори мазната кожа невинаги е акнетична. Заради това изследванията са противоречиви и невинаги достатъчно убедителни. Поради тази причина все още не е изобретено ефикасно лекарство срещу акне

Едно е сигурно – стресът влияе зле в много аспекти от живота, затова направете всичко възможно, за да го редуцирате. Така не само ще намалите симптомите на акне, но ще подобрите цялостно здравословното си състояние. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време