Здраве и красота

Какво намалява появата на бръчки?

Погрижете се за кожата с кокосово масло

21.08.2014г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Бръчките са едни от първите признаци на стареене и дехидратация на кожата. Тяхната поява може да бъде забавена, ако следвате няколко лесни стъпки. 

Масла 

Маслата за изключително полезни за всеки тип кожа. Едно от най-предпочитаните сред дамите е кокосовото масло. То се абсорбира бързо от кожата, богато е на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали, които са една от най-честата причина за появата на бръчки.

Кокосовото масло омекотява, хидратира и има способността да коригира вече появилите се фини линии по кожата. За да намалите появата на бръчки може да го добавяте към вашите домашни маски или директно вечер, преди лягане, да нанасяте от него с леки масажни движения. 

Друго полезно за кожата масло е зехтинът. Той е бил използван преди повече от 5000 години за козметични процедури. Богат е на антиоксиданти, витамини А и Е, които също могат  да помогнат за борбата със свободните радикали, а през летните месеци защитава кожата от  вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Добавяйте от него към домашните маски за лице.

Суперхрани

Вашата кожа е комбинация от протеини, вода и мазнини. Тя се нуждае от важни хранителни елементи, за да бъде красива и здрава.

Едни от най-полезните храни, които помагат на кожата да бъде по-дълго време млада са бадемите (изобилстват от витамин Е), които са с богато съдържание на антиоксиданти, полезни мазнини, а консумацията им помага за предотвратяване на UV увреждането. 

Боровинките (всички видове боровинки) са друга суперхрана. Те имат концентрирана комбинация от антиоксиданти и  витамин C. Ако всекидневно консумирате зеленчуци направете част от менюто си и доматите (може да правите и маски за лице с тях), защото те също са богати на витамин С.

Този витамин подобрява съдовата система, важен е за синтеза на колаген и еластин в кожата и я прави блестяща. 

Маска с банан

Бананите се едни от най-полезните плодове, с които може да правите домашни маски за лице.  Направете на пюре половин банан и добавете към него една чаена лъжичка сок от портокал и една чаена лъжичка кисело мляко.

Разбъркайте добре съставките и ги нанесете върху почистена кожа за 15-20 минути. Бананите са богати на витамин А, който ще ви помогне намалите тъмните петна и пъпките, а витамин B ще предотврати стареенето.

Както знаете вкусните плодове са богати и на калий, който се грижи за хидратацията на кожните клетки. 

Минерали 

Селен

Селенът  действа като мощен антиоксидант и забавя появата на бръчки. Повишава еластичността на кожата и предотвратява ранните признаци на стареене. 

Мед

Медта е важен минерал, използван от организма за образуване на колаген, еластин и за подкрепа структурата на кожата. 

Цинк

Цинкът е важен за така наречените проблемни кожи, които са склонни към образуването на акне. Цинкът помага и за лечението на белези от акне или лезии, които вече са формирани. 

Маска с яйчен белтък

Белтъците са богати на протеини и помагат за  възстановяването на тъканите и запазване на влагата  в кожните клетки. Когато ги нанасяте под формата на маска вие ще забавите процесите на стареене и ще намалите появата на акне, тъй като съдържат лизозим, който разгражда клетъчните стени на бактериите отговорни за появата на акне.

Свързани статии

В купичка смесете един белтък заедно с една чаена лъжичка пресен лимонов сок и половин чаена лъжичка мед. Поставете маската на почистено лице за 10-15 минути.

Лимонов сок с мед

Това е една от най-бързите и евтини грижи, с които може да намалите появата на бръчки. Направете си маска от малко количество мед с пресен лимонов сок и я поставете върху почистена кожа за 10 минути. 

Краставица, мента и кисело мляко

Краставиците са богати на витамини В1, В2, В3, В5, В6, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. В комбинация с полезните свойства на ментата и киселото мляко, вие ще освежите кожата, ще я хидратирате и намалите възпалителните процеси.

Направете на пюре малко парче краставица заедно с няколко пресни листенца мента. Добавете към тях чаена лъжичка кисело мляко. Маската се поставя на почистена кожа за 10 минути. 

Снимки: thinkstock

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Кокосово масло проти ( преди 9 години )
Аз и приятелката ми го позлваме кокосов масло както за козметика (антиейджинг, хидратиране на кожата за да не се появяват бръчки) така и за готвене. Винаги купуваме само екстра върджим (студено пресовано масло от пресни кокосови орехи , а не от изсушената КОПРА). Най-хубавия му е ефект за мен е бързата енергия , а приятелката ми е най-доволна, че си оправи хипо функцията на щитовидната жлеза (намалено производство на щитовидни хормони, кеото те прави зиморничев, без енергия, разсеян, лесно качваш килограми и подпухваш). ТСХ сега й е в нормални граници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Вера ( преди 9 години )
белтък много помага при широки *** на кожата и наистина изглажда кожата, но аз бих добавила към тези рецепти и хума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Соня ( преди 9 години )
До Радина: До Радина: Благодаря ти много, Соня! Чувала съм за Хидрплениш и преди, но след препоръката ти ще го пробвам задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
Радина ( преди 9 години )
До Соня: Една приятелка ми препоръча Хидрпалениш. Много ефикасен излезе, въпреки че бях скептично настроена в началото. Иначе съм пробвала хиляди домашни рецепти, но ефект - никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар