Здраве и красота

Кога пълнеем от плодовете?

Чести грешки при консумацията на плодове

22.08.2014г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages

Снимка: freeimages

Кой е любимият ви плод? Плодовете са полезни за здравето и фигурата, но в някои случаи могат да пречат на процеса на отслабване. Вижте кои са най-честите грешки, които допускаме при тяхната консумация.

Висок гликемичен индекс

Със сигурност сте чували за гликемичния индекс. Това е начин всички видове храни да бъдат подредени в скала, в която се определя кои от тях, по какъв начин, влияят на нивото на кръвната захар.

Тъй като има въглехидрати, които се разграждат бързо и бавно, при тях гликемичният индекс е различен. Бързите въглехидрати са с висок гликемичен индекс, тъй като предизвикват бързо покачване на кръвната захар.

И обратно – въглехидратите, които  освобождават постепенно глюкоза в кръвта има нисък гликемичен индекс. Някои от любимите ви плодове като манго, банани, диня, кайсии, стафиди и други, са висок гликемичен индекс.

Това означава, че ако на ден консумирате не по един, а по 4-5 или повече банани, ще окаже влияние върху нивата на инсулина, а негово покачване може да бъде една от причините да натрупате излишни мазнини, вместо да изразходите бананите в енергия. 

Скок на кръвната захар 

Някои плодове, които са с високо съдържание на захар (банани, манго, праскови, кайсии, грозде, диня) могат да създават скок на кръвната захар. Винаги консумирайте на хранене един вид плод и след това изчакайте най-малко 20 минути.

Ако след това изпитвате глад добре е да хапнете шепа бадеми или парче сирене. Протеините, които ще приемете ще спомогнат да не повишите нивата на инсулин в кръвта, в опит за регулиране нивата на кръвната захар.

Свързани статии

Бързите колебания в инсулина / кръвната захар могат не само да доведат до умора и загуба на енергия, но и до увеличаване на теглото. 

Когато се комбинират неправилно 

Плодовете трябва да се консумират преди основно хранене, като отново не забравяте да направите кратка пауза преди следващата консумация на храна. На стомаха отнема около 20 минути, за да се справи с приетите плодове.

Много от вас за десерт хапват плод, но това не е правилно. След обилно хранене базирано на въглехидрати и протеини, плодовете могат да ферментират в стомаха. Това води до дискомфорт и подуване на корема, образуване на газове, плодовете не се усвояват правилно от организма.  

Не забравяйте, че една от най-честите причини за наддаването на тегло е именно неправилната комбинация на храните. 

Коментирай
Здраве и красота