Здраве и красота

Ябълки за добра фигура и здраво сърце

В един плод ябълка се съдържат между 50-80 калории

21.08.2014г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl

Снимка: photl

Знаете ли, че има повече от 7500 разновидности на ябълките, а ябълковите дръвчета могат да дават плод до 100 години? Няма как да опитаме всичките им разновидности, но всеки от нас има предпочитания към вкуса на тези полезни плодове, които са богати на фибри, витамини и минерали.

Знаете, че всекидневната им консумация се препоръчва, ако искате винаги да бъдете в добро здраве. Но, ако рядко присъстват на трапезата ви, споделяме няколко причини да ги хапвате по-често. Докато ги четете, не забравяйте да си нарежете една свежа ябълка. 

Ябълките са богати на полезни влакна, които доказано намаляват появата на чревните заболявания, включително на хемороиди, дивертикулит и  някои видове рак. 

Според проучване консумацията на 5 ябълки на седмица може да намали риска от появата на респираторни заболявания, като астма например. 

Редовната консумация на ябълки ще помогне да  контролирате  нивата на инсулина чрез освобождаване на захар бавно в кръвния поток. 

Ако искате всекидневно да детоксикирате и прочистите организма си, направете ябълките част от вашето здравословно меню.

Ябълките са богати на пектин – полизахарид, който спомага за добрия метаболизъм, спомага за  намаляването на нивата на холестерола, като намалява секрецията на инсулин. 

Запекът е често срещано неразположение, което изисква специално внимание. Има определени храни, които могат да помогнат да намалите неговата проява и едни от тях са ябълките.  Те действат като естествен лаксатив. Затова винаги ги добавяйте към смутита, фрешове, дори салати. 

В китайската медицина ябълките са приемани от векове наред за укрепване здравето на сърцето, утоляване на жаждата и изхвърляне на ненужните течности от организма.

Свързани статии

Други изследвания свързани със здравето на кожата показват, че всекидневната консумация на сочния плод може да намали риска от появата на редица кожни заболявания. 

Ако искате да бъдете винаги в добра форма хапвайте всеки ден по една ябълка. Бразилско проучване доказа, че консумацията на ябълки преди основното хранене (след консумацията на плодовете изчакайте около 20 минути преди следващото хранене) може да помогне да загубите 33% повече от излишното тегло

В един плод ябълка се съдържат между 50-80 калории и няма мазнини или натрий. Страхотно, нали?

Когато искате да подобрите вашето настроение или страдате от липса на енергия вашето спасение се крие в ябълките. Те съдържат антиоксиданти, които могат да подобрят настроението ви за много кратък период от време.

Снимка: photl


Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 9 години )
преди години правих лечебния глад..беше зима и освен ябълки и портокали нямаше какво друго да се хапва. от този момент ги ям все по-рядко, а са полезни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Васко ( преди 9 години )
Голям фен съм на ябълките още от дете.Не е имало ден да не изям поне две ябълки.В момента съм на 63 години и съм с изкуствена митрална клапа и хипертония.Независимо от това афинитета ми към ябълките не е намалял изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар