Здраве и красота

6 начина, по които алкохолът вреди на здравето ви

Не прекалявайте с неговата консумация

26.08.2014г. / 16 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Чаша вино, бира, коктейл Маргарита...Всички те са сред любимите ви напитки, но когато прекалите с тяхната консумация може сериозно да навредите на здравето си. Вредите почти никога не се проявяват на момента. Повечето от тях действат във времето. Вижте как честата консумация на алкохол влияе върху здравето ви. 

Нарушава вашата тренировка

Ако  предната вечер сте били на парти, пропуснете тренировката. Консумацията на алкохол е вредна за всяка фитнес тренировка. Алкохолните напитки не само дехидратират организма, но ще забавят вашето възстановяване и ще попречат на издръжливостта ви в спортната зала.

Прекомерната консумация на алкохол може да има отрицателно влияние и върху някои групи мускули, като седалищните и тези на бедрата ви. Затова тренировката след консумацията на алкохол не се препоръчва. 

Може да увреди вашето ДНК 

Според изследване публикувано в списание Alcohol няколко коктейла седмично могат да доведат до оксидативен стрес или увреждане на ДНК. В изследването са били разгледани две групи студенти.

Едната група са консумирали около 3 халби бира на седмица, докато другата не са имали консумация на алкохолни напитки. Резултати показали, че първата група има два пъти по-големи щети на клетките за разликата от втората, която избягва консумацията на алкохол. 

Отразява се на апетита и теглото ви

Вероятно сте забелязали, че след парти изпитвате постоянен глад за високо калорични храни. Това е така, защото консумацията на алкохол оказва негативно влияние върху хормона лептин.

Той отговаря за метаболитните процеси и за регулирането на апетита. Това несъмнено ще се отрази на вашата фигура. 

Вреди на женското здраве

Алкохолът влияе отрицателно на женското здраве. В организма си дамите (за разлика от мъжете) имат по-малко количество от ензима, който е отговорен за разграждането на алкохола.

Това означава, че техните органи са изложени на по-високи нива на алкохол за по-дълги периоди от време. Алкохолът оказва негативно влияние и върху  невротрансмитерите на мозъка (които помагат да се контролира всичко от мисълта, до дишането  и движението).

Може да предизвика депресия, тревожност и лоша памет в дългосрочен план. Редовната консумация на алкохол може да отслаби сърдечните мускули с течение на времето, което повишава риска от  инсулт с около 39%, разрушава наличието на важния витамин А, отслабва имунната система и други.  

Свързани статии

Повишава кръвното налягане

Консумацията на няколко от любимите ви коктейли могат да се отразят на кръвното налягане.  Изследване публикувано в American Journal of Hypertension доказва, че кръвното налягане при жени, които консумират 10 и повече алкохолни напитки на седмица е с 12 пункта по-високо от нормалното. 

Нарушава съня ви

Вероятно много от вас вечер преди сън консумират по една чаша вино, уиски и т.н, защото смятат, че това им помага да се отпуснат и да имат хубав сън. Грешите! Вие ще заспите бързо, но сънят ви няма да е качествен и на сутринта няма да бъдете бодри и свежи. 

Коментирай
Свободно време