Здраве и красота

Какво трябва да знаете за растежа на косата

Скалпът се нуждае от масаж

27.08.2014г. / 17 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки иска да има здрава и красива коса, която да расте по-бързо. Но често или прекаляваме с грижите за косата си, или с нейното стилизиране. И в двата случая вредим на нейния растеж.  Вижте какво трябва да знаете за него. 

Честото подстригване  не помага на косата да расте с по-бързи темпове.

Състоянието на краищата на косата не се отразява пряко на космените фоликули, които са определящи за растежа на косата. Въпреки това на 2-3 месеца е добре да ги освежавате, тъй като, така косата изглежда в добра форма.

Някои храни могат да стимулират растежа на косата.

И това не е мит. Някои храни могат да помогнат за ускоряване растежа на косата. Както кожата и ноктите, така и косата ви се нуждае от хранителни елементи, които да подпомогнат нейната здравина, растеж и структура.

В менюто ви не бива да липсват витамини от групата В, витамини А, Е и С, както и полезни протеини.  

Честото ресане не помага за бързия растеж на косата.

Въпреки че разресването на косата е важно, защото така се подобрява кръвообращението на кожата на скалпа, не бива да се прекалява с него. Два до три пъти на ден е съвсем нормално да решете косата си.

Не забравяйте, че всеки инвазивен метод (като носенето на стегнати и опънати прически, например) вреди на косата, а не я прави по-здрава. 

Хормоните оказват влияние.

През бременността много жени се радват на буйни и гъсти коси. Това е краткотраен ефект, който се дължи на повишените нива на хормона естроген. Също така, ако страдате от хормонални нарушения това може  пряко да се отрази на състоянието на косата ви, включително и на растежа. 

Скалпът се нуждае от масаж.

Масажът подобрява кръвообращението. За да расте косата ви нормално кожата на скалпа се нуждае от добра циркулация. Сварете си отвара от коприва (тя стимулира растежа) и изчакайте да изстине.

След като сте измили косата си с шампоан и балсам изплакнете я с отварата от билката и леко масажирайте скалпа. Не е необходимо да изплаквате. Ако косата ви е нормална или суха масажирайте скалпа и с полезни масла като зехтин, кокосово масло, иланг-иланг и други. Тук може да видите кои масла са подходящи за по-мазните коси. 

Термичното третиране на косата може да окаже влияние върху растежа й.

Всяка висока температура върху вашата коса, като маша, преса, ролки, сешоар, гореща вода може да се отрази пагубно върху здравината на косъма, което да попречи на неговия нормален растеж.

Затова по-рядко използвайте преси и маши и винаги контролирайте температурата на водата, с която се миете и струята топъл въздух от сешоара. 

Не бива да миете косата си всеки ден.

Когато миете всекидневно косата си вие отмивате натуралните масла, които кожата отделя. Именно те подхранват скалпа и насърчават растежа на здрава и красива коса.

Ако все пак косата ви се омазнява бързо, използвайте сух шампоан или такъв, който е предназначен за всекидневна употреба. 

Коментирай