Здраве и красота

Известни митове за тичането

Не им се доверявайте!

28.08.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тичането е предпочитан вид тренировка от много хора. Безплатно е, не изисква съобразяване с група или треньор, можете да тичате където и когато пожелаете, а и най-важното – раздвижва всички групи мускули!

Но въпреки това много хора се страхуват от тичането заради някои разпространени митове за него, които пречат да му се насладите и да се възползвате от ползите му за здравето.

Кои са митовете за тичането, на които не трябва да се доверявате, защото просто не са верни?

„Тичането изисква винаги разтягане преди тренировка“

Свикнали сме да чуваме постоянно, че преди тренировка трябва да се разтегнем добре. Стречингът се представя като полезен в съхранението на мускулите и предпазването им от наранявания. Освен това сухожилията и хрущялите се подготвят по-добре за тренировката.

Всъщност, стречингът изобщо не е нужен. Изследванията показват, че той няма абсолютно никакво отношение към ефективността на тренировката, пише Live Strong.

Резултатите от изследванията, публикувани в списанията “Strength” и „Conditioning Research” показват, че бегачите на дълги разстояния, които са извършили разтегателни ритуали преди тичане, значително са намалили качеството на работа на мускулите и са изразходвали повече енергия в сравнение с онези, които направо са започнали да тичат.

„Трябва да се ядат повече въглехидрати преди тичане“

Този мит се шири заради мощната енергия, която въглехидратите дават. След консумация на въглехидрати се смята, че тренировката е най-ефективна, а и тогава е подходящо време за консумацията им, защото така най-лесно ще бъдат изгорени калориите от захарите.

Това не е вярно. Този мит е предпоставка за прекаляване с въглехидратите преди тренировка, мислейки си, че ще се метаболизират при тичането. Така се създава опасност от складиране на гликоген в мускулите, което пък пречи на работоспособността им. На всичкото отгоре складираните въглехидрати лесно се превръщат в мазнини.

Здравословна и балансирана диета вместо това е много по-добър избор.

„Бегачите нямат нужда от друга тренировка“

Това погрешно твърдение пречи на бегачите да изваят и тренират по-качествено мускулите си, защото избягват вдигането на тежести, например. Упражненията с гирички са много полезни, най-вече за работата на мускулите и редуцирането на мазнините в тялото.

С тях тренировката ви ще стане още по-ефективна и продуктивна за тялото и всички групи мускули. 

Свързани статии

„Колкото повече тичате, толкова по-добре“

Вярвате или не, колкото повече правите нещо, толкова повече то се превръща във вредно. Прекаляването с каквото и да е, било то полезно по своята същност, ще го превърне в противопоказно.

Същото се отнася дори за полезните хранителни продукти. Няма нещо на света, с чиято злоупотреба да не навредите на здравето си. Това важи и за тичането. То е полезно до мига, в който не прекалите с него.

Така рискувате да нараните мускулите, ставите и сухожилията си. А и няма да отслабнете повече ако тичате повече, нито ще стегнете по-качествено мускулите. Най-много да стане обратното.

„Тичането е вредно за коленете“

Много хора смятат така. В едно проучване от Станфордския университет в САЩ, проведено през 2008 година се заключава, че тичането и остеопорозата, както и другите ставни заболявания нямат отношение едни към други.

Бегачите на дълги разстояния, взели участие в изследването, разгледало 18-годишен период, не са имали повече ставни наранявания, хрущялни изменения и дегенеративни заболявания в сравнение с контролната група, които не практикуват тичане.

„Прекъсването на тичането за няколко дни ще развали процесите на отслабване и поддръжка на мускулите“

Това не е вярно, защото тичането има продължително действие както върху метаболизма, така и върху мускулите.
Около 24 часа след като сте тичали тялото ви продължава да търпи добрите последици от тренировката. Мускулите работят, а метаболизмът си остава засилен. Няма причина за безпокойство.  

Коментирай