Здраве и красота

Яжте тиква и ще останете здрави за дълго!

Тиквата - страхотно вкусна и полезна

31.08.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тиквата е един от най-мразените зеленчуци не само от много деца, но и от доста възрастни, а не трябва!

Всъщност, тя не може да се разглежда само като зеленчук, защото има и редица плодови характеристики. 

Както и да я наричаме, полезните й свойства са многобройни и безспорни. Среща се в много разновидности, всяка от които препълнена с полезни вещества! Тиквата е прекрасна храна за онези, които имат нужда да отслабнат

Вижте с какво още е полезна тиквата!

Има ниско съдържание на калории

Въпреки плодовите си характеристики, тиквата е много бедна на въглехидрати и мазнини. Именно затова е полезна в отслабването. Тя почти не съдържа холестерол, което я прави прекрасен заместител на картофите, които имат доста калории.

Богата е на фибри

Тиквата е изключително богата на здравословните фибри. Заради това тя се счита за много полезна при запек и диария. Фибрите изчистват шлаките по червата и внасят баланс в чревната флора. Освен това спомагат за подобряване цялостната работа на стомашно-чревния тракт. 

Богата е на витамини и минерали

Тиквата има доста високи количества витамини С, А и К. Витамин С е много важен за растежа и регенерирането на тъканите, а витамин К е особено важен за изграждането и заздравяването на костите и сърцето. 

Витамин А пък, който в тиквата се съдържа под формата на естествен каротин (даващ оранжевия цвят на тиквата) е изключително полезен за кожата, косата и очите. Той стимулира здравината на костите, повишава имунитета и подобрява функциите на репродуктивната система. 

Освен тези важни витамини тиквата съдържа и минералите магнезий, манган, калий, желязо и фосфор.

Свързани статии

Тиквата е антиканцерогенна

Тя има такива свойства благодарение на антиоксидантите, които съдържа. Те заедно с витамин С и бета-каротина са мощни средства в борбата с рака и туморното изменение на клетките. Борят се успешно със свободните радикали и предпазват организма от стареене. 

Предотвратява различни заболявания

Продължителната консумация на тиква предпазва организма от различни заболявания. Ниското й съдържание на мазнини и холестерол предпазва сърцето и кръвоносната система от заболявания. 

Съдържанието на фибри предпазва от проблеми с дебелото черво и свързаните с него болести. 

Манганът, магнезият и витамин С пък са добри за костите – увеличават плътността и здравината им, като това предпазва от остеопороза. 

Коментирай