Здраве и красота

Симптоми и лечение на ниско кръвно налягане

Състоянието никак не е безобидно

29.08.2014г. / 14 12ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Високото кръвно налягане е огромен проблем за милиони хора по света. То е причина за редица усложнения като сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти и смърт. Неконтролираното високо кръвно дава необратими отражения и предизвиква функционални изменения в много органи в човешкото тяло. 

Но да поговорим за ниското кръвно налягане. То е не по-малко опасно и може да стане причина за недостатъчно оросяване на важни органи. 

За нормално кръвно налягане се счита такова с параметри на горната граница спрямо долната съответно 120 на 80. 

Много хора имат ниско кръвно налягане и стига да не се чувстват зле това не би било проблем. Но ако границите рязко паднат под 90/50, това би било рисков момент. 

Признаци и симптоми на ниско кръвно налягане

  • Виене на свят
  • Прилошаване
  • Болки в гърдите
  • Подобни на сърдечен удар симптоми като стягане в областта на гръдната кост, изтръпване на ръцете

Ниското кръвно налягане не е никак безобидно, защото прекомерно ниските стойности могат да доведат до внезапно спиране на важни органи като бъбреци, черен дроб, сърце, бял дроб, мозък и в последствие смърт. 

Причини за ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане или още хипотония на медицински език може да бъде причинено от много и различни фактори. Често това са дехидратация, диария, прекомерни физически тренировки, обилно изпотяване, треска, изтощение или топлинен удар. 

Също така ниското кръвно налягане може да се предизвика и от умерена и ли тежка кръвозагуба. Различни възпаления на органите също могат да се окажат повод за поява на хипотония, например остър панкреатит.

Болести на сърцето като причина за ниско кръвно налягане

Някои заболявания на сърцето също могат да бъдат причина за този немалък проблем. Това са състояния като отслабен сърдечен мускул, перикардит (възпаление на тъканите около сърцето), белодробна емболия (запушване на главната артерия на белия дроб или някой от клоновете й), брадикардия или забавена сърдечна честота поради синдром на болния синусов възел, както и заради някои лекарства.

Свързани статии

Други състояния, които понижават кръвното налягане

Кръвното налягане може да се понижи значително след тежък алергичен шок или наречен още анафилактичен шок. Също така бъбречната недостатъчност и сепсис (възпалително отравяне на кръвта) могат да бъдат причина за това състояние. 

Как се лекува ниското кръвно налягане?

При тежки случаи се налагат вливания чрез системи. Така се преодолява тежката дехдратация на организма, която почти винаги е налице в тези случаи. Преливане на кръв и антибиотици се прилагат само в случаи на анафилаксия или септичен шок. 

Лекарства за перорална употреба се предписват за регулиране на хронично ниско кръвно налягане, като дозата се определя в зависимост от тежестта на състоянието. 

Диетични преоръки

Хората, страдащи от този проблем е добре да консумират повече червено цвекло и протеини. Пресни плодове и зеленчуци също са необходими заради витамините В и С. Ако трябва се взимат витамини и под формата на добавки. 

Витамините са важни, защото те играят важна роля за кръвообращението като подобряват циркулацията и изпомпването на кръвта от сърцето към органите и обратно.     

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 4 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
ivailo ( преди 4 години )
vednuj mi precernq kato stanax rqzko ot legloto I padnax a veduj mi pobqla pred ochite vjdax liceto na priatelq mi svetlo bqlo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
user444 ( преди 9 години )
Моля ви гледайте този клип много е важно за мен! https://***.youtube.com/watch?v=YvD9jJJpAOE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време