Здраве и красота

Храни, полезни при артрит

Остеоартрит и ревматоиден артрит

30.08.2014г. / 09 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Артритът е често срещана болест в днешно време. Дегенеративен по рода си, с течение на времето симптомите му се утежняват. Повечето хора страдат или от остеоартрит или от ревматоиден артрит като и двата вида засягат предимно ставите и водят до мъчителна болка и скованост. 

Според някои проучвания, храненето има значение при наличие на артрит. Някои храни могат да повлияят много добре на това състояние. Тези храни помагат за регенерацията на съединителната тъкан, борят се със свободните радикали, които увреждат тъканите и намаляват болката

Кои са те?

Сьомга

Сьомгата е отличен източник на здравословни мазнини. Това означава най-вече, че е богата на омега-3 мастни киселини. Сьомгата съдържа още калций, витамин D и фолиева киселина. Тези хранителни вещества помагат в лечението на артрит, болки, а са ефикасни и при сърдечносъдови заболявания, както и за намаляване на холестерола.

Банани

Бананите са известни с тяхното голямо количество калий. Той увеличава плътността на костите. Освен това този плод съдържа и магнезий, който е съществен за минерализацията на костите при пациенти с артрит. 

Зелен чай

Зеленият чай има мощни противовъзпалителни свойства. Те помагат при пациенти с остеоартрит и ревматоиден артрит. Тези антиоксиданти се наричат полифеноли, за които е доказано, че са полезни в предотвратяването на голям брой заболявания, включително сърдечни болести и рак. 

Свързани статии

Леща

Лещата е много добър източник на фолиева киселина. Една порция леща на ден ще ви достави необходимите за организма фолати. Тя съдържа и големи количества растителни протеини, витамин В6, както и разтворими фибри. Всички тези вещества са изключително нужни за пациентите с артрит. 

Тофу

Тофу съдържа соев протеин, който е доказано ефективен при остеоартрит. Консумирането на соев протеин помага за значителното намаляване на болката и сковаността при този вид атртрит. 

Фъстъчено масло

То пък съдържа ниацин, който увеличава подвижността на ставите. Проучванията констатират, че ниацинът повлиява симптомите на артрит много добре, повишава подвижността и намалява нуждата от употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства. 

Портокалов сок

Той е изключително богат на витамин С, който е полезен в регенерирането на ставния хрущял. Недостигът на витамин С се отразява много зле на костите, зъбите и хрущялите. Затова е добре да се изпива поне една чаша прясно изцеден сок от портокал на ден.  

Коментирай