Здраве и красота

Амиотрофичната латерална склероза отвъд предизвикателството „Ледена кофа“

Нека разберем това заболяване!

01.09.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички вече сме запознати с истерията около предизвикателството „Ледената кофа“. Но колко от нас си задават въпроса: „Какво всъщност представлява амиотрофичната латерална склероза? Какви са симптомите и как болестта прогресира? Мога ли да се разболея и лекува ли се това страшно заболяване?“.

Ще се опитаме да отговорим на тези важни въпроси.

Какво представлява амиотрофичната латерална склероза?

Амиотрофичната латерална склероза е хронично дегенеративно заболяване, при което моторните неврони на нервната система постепенно спират да работят. Те се намират в гръбначния мозък, черепните нервни ядра на мозъчния ствол и пирамидалните клетки на моторния кортекс.

Симптоми

Ранните симптоми започват в някои от крайниците под формата на тежест, скованост, слабост, изтъняване или трептене на мускулната маса. Може също така да се прояви с нарушения в говора, затруднения при гълтането и емоционална лабилност.

Прогресиране на заболяването

Амиотрофичната латерална склероза напредва постепенно и с времето се утежнява. Поетапно всички крайници започват да се затрудняват в изпълнението на различни движения. Това води до влошаване на способността за изпълнение на всякакви самообслужващи дейности.

Постепенно говорът, способността за самостоятелно дишане намаляват с хода на заболяването, което води до прогресивно влошаване на говора, затруднено преглъщане, задушаване и в крайна сметка поради респираторна затрудненост – смърт.

Свързани статии

Диагноза

Амиотрофичната латерална склероза се диагностицира чрез подробна анамнеза и клинични изследвания. Прави се неврофизиологичен тест, който потвърждава диагнозата. Прави се цветно образно изследване чрез ядрено-магнитен резонанс на шийните прешлени, който помага да се изключат съмнения за някои други заболявания със сходни симптоми.

Може ли да се излекува?

За съжаление, не.

Третиране

Въпреки че няма лек за тази болест, има някои практики и медикаменти, които доказано облекчават състоянието. Добре е да се правят курсове на рехабилитация, физиотерапия, да се следва строго определен хранителен режим. При напреднало заболяване може да се включи допълнително вентилиране, заради засегнатите дихателни функции. Предписват се някои медикаменти срещу депресия.

Коментирай