Здраве и красота

Упражнения и съвети при високо кръвно налягане

Какво ежедневие да си изградим, ако страдаме от това състояние?

02.09.2014г. / 10 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Високото кръвно налягане често бива наричано „тихият убиец“. Това не е случайно, защото често се случват усложнения, предизвикани от нерегулирано високо кръвно. Редица смъртни случаи, предизвикани от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти, крият в основата си недиагностицирана хипертония.

В световен мащаб хипертонията поразява милиони хора. Но за щастие, тя е състояние, с което може да се живее дълго, стига да бъде контролирано адекватно. Дори не във всички случаи се налага медикаментозно лечение. Важно е просто да се движите достатъчно и да спазвате здравословна диета.

Какво представлява високото кръвно налягане?

За нормални стойности на кръвното налягане се считат параметри на горната спрямо долната граница съответно 120/80 като се допускат колебания от няколко десети. За опасно високо кръвно налягане говорим, когато стойностите преминат границата и започнат да се покачват от 130/90 нагоре.

Ако ви се случват моментни покачвания на стойностите – не се притеснявайте. Не е задължително да страдате от хипертония при наличие на спорадични повишения в стойностите.

Кои са основните рискови фактори?

  • Възраст
  • Фамилна анамнеза
  • Хранене
  • Стрес
  • Липса на движение

Съвети за предотвратяване и контрол

Една от основните стъпки за подобряване и нормализиране на кръвното налягане е здравословният начин на живот. Той най-общо включва правилна и пълноценна диета, както и редовни физически тренировки.

Важно е да се поддържа оптимално тегло, да не се злоупотребява с алкохол и тютюнопушене, както и с приема на натрий под формата на готварска сол.

Ще се спрем на най-подходящите и ефективни упражнения, които ще ви помогнат да се предпазите от поява на хипертония, както и ще намалят симптомите, ако вече имате такава. Упражненията са важни, защото те провокират сърцето да изпомпва кръв без допълнително усилие, а така напрежението върху стените на кръвоносните съдове намалява.

Резултатът е понижаване на кръвното налягане.

Свързани статии

Аеробни упражнения

Тази форма на тренировка оказва значително влияние върху нивата на кръвното налягане. За такава тренировка се смятат ходенето, тичането, туризмът, колоезденето, плуването – все приятни занимания, които бихте могли да включите в ежедневния си режим.

Достатъчни са средно по 30 минути всеки ден. В случай, че не сте способни да се упражнявате 30 минути без прекъсване, и по-кратките тренировки имат значение!

Упражнения за отслабване

Упражненията за отслабване могат да доведат до резки пикове в нивата на кръвното налягане. Тези действия са моментни. В дългосрочен план тези упражнения имат положително въздействие върху нивата на кръвното налягане.

Преди да предприемете такива упражнения се консултирайте с лекар.

Йога и медитация

Йогата помага изключително за понижаване на кръвното налягане. Тя действа релаксиращо, освобождава от стреса, който е един от причинителите на високото кръвно налягане. Йогата и медитацията могат спокойно да се превърнат в ежедневна рутина за вас, ако страдате от този проблем.

Дихателни упражнения

С дълбоките дихателни упражнения, според едно скорошно американско проучване, човек може да регулира сам кръвното си налягане чрез подходящи упражнения за дълбоко и бавно поемане на въздух.

Дихателните техники са лесни и ефективни начини за ограничаване нивата на кръвното налягане. Лесно можете да ги овладеете чрез йога практики.

Коментирай