Здраве и красота

Опасна ли е консумацията на сурова риба?

Знаем, че сушито се приготвя от сурова риба

15.09.2014г. / 16 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички сме чували за сушито и сашимито, приготвени от сурова риба в традиционния си вид. Те не са единствените. Много ястия в японската, тайландската, индийската и китайската кухня съдържат в състава си сурово месо от риба. Дори в някои италиански и испански гозби суровата риба е основен компонент.

Но притеснително ли е това? Можем ли да консумираме сурова риба без притеснения?

Хранителни вещества

Суровата риба съдържа омега-3 мастни киселини, мазнини и протеини, които въпреки необработения си вид са лесни за асимилиране от организма. Освен това прясното месо от риба е изключително богато на витамини и минерали.

Популярни риби, консумирани в суров вид:

  • Сьомга
  • Херинга
  • Риба тон
  • Шаран

Рискове за здравето

Въпреки многото положителни страни, консумацията на сурова риба носи и доста рискове. Месото може да съдържа доста бактерии и паразити, които представляват опасност за здравето на човека. Хубавото е, че има начини за свеждане на тези рискове до минимум!

Все пак, доказано е, че тези паразити са в пъти по-малко в суровата риба, в сравнение със суровото свинско месо.

Безопасност

Суровата риба е безопасна за консумация, само когато е преминала специални процедури, които намаляват риска от размножаване на паразитите и достигането им до човешкия организъм. Основна процедура в промишлеността е замразяването на рибата веднага след улова при изключително ниски температури.

Така паразитите биват неутрализирани, а месото – годно за разпространение и консумация. В домашни условия тази практика е под въпрос.

Свързани статии

Кой трябва да избягва консумацията на сурова риба?

Определено хората с нисък имунитет. Също така задължително бременните жени и малките деца.

По-здравословна ли е суровата риба от обработената?

Всъщност, няма особена разлика при суровата и при готвената риба. Стига да е сготвена по правилния начин, рибата не губи от хранителните си свойства. Просто термично обработената риба е по-безопасна, в сравнение със суровата.

Съхранение на сурова риба

На първо място е важно да сте сигурни, че купувате риба от надеждно място. Вкъщи увийте рибата в алуминиево фолио и я поставете във фризера, като сте се уверили предварително, че температурата в него не надвишава -20 градуса.

Коментирай