Здраве и красота

Климатикът – вреден не само за общото здраве

Но и за кожата

04.09.2014г. / 15 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Климатикът е незаменим уред не само през лятото, но и през зимата. Най-вече в горещините употребата му е почти задължителна, защото той дава живителна доза хладнина в лятната жега.

Всичко това е много хубаво, но си има и своите негативни за здравето страни. Ако климатичните инсталации не бъдат поддържани и употребявани правилно, те могат да бъдат много вредни за здравето, според WebMD.

Склонността на организма да отслабва защитните си способности заради климатика идва оттам, че резките промени в температурата и постоянната хладна струя, лъхаща кожата, предизвикват притъпяване на съпротивителните сили на организма и по-лесно навлизане на болестотворни микроорганизми.

Оказва се, че климатикът е вреден не само за имунната система, но и за кожата. Според изследванията, кожата страда от непрекъснатата хладна струя. Стоенето за продължителен период от време в стая с регулирана температура чрез климатик може да нанесе сериозни щети на кожата.

Седейки в изкуствено климатизирано помещение в продължение на един работен ден, например, кожата ви започва да изсъхва, да губи еластичността и блясъка си. Да не говорим за по-сериозните кожни проблеми, които могат да се появят.

Ако имате кожни заболявания, които се характеризират със сърбеж, лющене и сухота, имайте предвид, че те могат да се влошат от климатика. Такива са розацеята, екземата и псориазисът.

Според изследванията, не само хладният въздух предизвиква и утежнява кожните проблеми. Синтетичните влакна, които се използват за филтрите на климатиците, често се разпръскват из въздуха. Това причинява допълнителни дихателни и кожни проблеми, както и алергични реакции.

Свързани статии

Какво да правите?

Хидратирайте добре кожата си. Това е едно от най-важните правила, които трябва да спазвате ежедневно. Мажете се с овлажняващи лосиони, но не само сутрин преди да излезете от вкъщи, а дръжте един и в бюрото си. Периодично мажете откритите части на тялото си с него. Това е единственият начин, с който можете да противодействате на вредното влияние на климатика върху кожата.

Не пропускайте да пиете достатъчно вода. По време на работния ден е добре да приемате не по-малко от 8 чаши вода или около 1,5 л. Така тялото ви ще е добре хидратирано отвътре и отвън.

Ако ползвате климатик и в дома си се постарайте да сменяте филтрите (ако са сменяеми) или да ги почиствате редовно. Не злоупотребявайте с екстремно ниски температури. За оптимални се считат температурите около 24-25 градуса. Вкъщи също не пропускайте гореспоменатите съвети.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
NEDKA ( преди 9 години )
E IIII LQTOTO KAKVO PRAVIM?SHTE SMIRDIM LI OT IZPOTQVANE ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар