Здраве и красота

Нарът премахва нуждата от пластичен хирург

Ползите от консумацията и козметичната употреба на нара

25.09.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Блестящата, вечно млада и гладка кожа е блян за всяка жена. На никоя от нас не й се иска да остарее. Склонни сме да правим какво ли не, само и само да забавим процесите на стареене и да направим кожата си красива и магнетична.

Нарът е прекрасен помощник в тази област. Той е мощна суперхрана, свръхбогата на витамини Е, С и А, както и фолиева киселина. В допълнение на това трябва да се отбележи, че нарът е изключителен източник на антиоксиданти, които са основните съпротивителни агенти срещу процесите на стареене, причинени от естествените фактори и свободните радикали, навлизащи в организма от средата.

Но нарът не е полезен само за кожата, той е истинска витаминна бомба за целия организъм. Известен е със своите антибактериални, противовъзпалителни и антистареещи свойства. Тъй като красотата е свързана с общото здраве на организма, неминуемо и външния ви вид се повлиява положително от консумацията на нар.

Кои са основните полезни свойства на нара за кожата?

Защита от слънцето

Нарът, както и семената му, имат слънцезащитни съставки, които помагат на кожата да се пребори със свободните радикали и вредните UV-лъчи. Това свойство е пряко свързано и с предотвратяването на появата на рак на кожата.

Анти-стареене

Тъй като нарът предпазва кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи, естествено това има и анти-ейджинг ефект. Консумацията на нар, както и прилагането му под формата на маски за лице, улеснява защитните механизми на кожата, които предотвратяват поява на бръчки, фини линии, старчески петна и пигментация.

Свързани статии

Лекува белези

Нарът и сокът му съдържат хранителни вещества, които стимулират регенерацията на клетките в епидермалните и дермалните слоеве на кожата.

Това свойство не само помага в защитата на кожата, но и помага в лечението на белези и рани.

Помага на кожата да блесне

Можете да си направите маска за блестяща и сияйна кожа с помощта на зелена папая, масло от гроздови семки, екстракт от гроздови семена и сок от нар. Прилагайте тази маска за лице в продължение на 1 час 3 пъти в седмицата и ще забележите здравословния ефект – кожата ви ще заблести и дори няма да има нужда от грим.

Запазва младостта

Нарът стимулира производството на колаген и еластин в кожата. Това помага да се запази младостта и свежестта й за по-дълго време.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
Притчи, мъдрости, цитати