Здраве и красота

Здравословни проблеми, които вредят на силата на мозъка

Недостиг на витамин D...

02.10.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Много от всекидневните ни навици често ни се струват безобидни. Всъщност, твърде рядко се замисляме върху това колко спим, дали спортуваме, как и с какво се храним, колко често консумираме алкохол и т. н. Не след дълго тези наши навици ще окажат влияние върху паметта и концентрацията.

Всекидневният начин на живот често е причина за появата на редица здравословни проблеми, които също оказват влияние върху когнитивните функции на мозъка. Вижте някои от тях.

Недоспиване

Липсата на достатъчно сън не само може да е причина за повишения апетит и раздразнителността ви, но може сериозно да се отрази на вашата памет и концентрация. Изследване, публикувано в списание Sleep показва, че възрастните мъже, които са съобщили за лошо качество на съня е много по-вероятно да страдат от когнитивен упадък.

Друго изследване доказва, че както мъжете, така и жените, които имат по-малко от шест часа сън на нощ, също са показали по-ниски резултати на тестовете за когнитивни способности, за разлика от останалите, които спят достатъчно и нямат проблеми със съня.

Науката неведнъж е доказвала, че от качеството на съня пряко зависи нашето здравословно състояние.

Затлъстяване

Проучване, което бе публикувано в сп. Neurology показва интересни резултати за връзката между наднорменото тегло и функциите на мозъка. Специалистите са изследвали повече от 6000 възрастни, които са били на средна възраст 50 години.

В началото на изследването 38% от тях са били с наднормено тегло. Както повечето мащабни тестове, така и този се е провел не в рамките на една или две години.

Десет години по-късно тези участници, които първоначално били регистрирани като затлъстели, имали с 22 % спад в познавателните тестове, които е трябвало да преминат, за разлика от други, които поддържали здравословно тегло.

Според специалисти това до голяма степен се дължи и на консумацията на алкохол, както и на нездравословни храни.

Затвореност, липса на социални контакти и депресия

Вероятно всеки от нас има нужда да остане от време на време сам със себе си, за да се разтовари. Някои по-често предпочитат самотата. Но според учени социалната изолация и липсата на контакти със семейство и приятели може да окаже негативно влияние върху качеството на паметта и на останалите когнитивни функции на мозъка.

Свързани статии

Затова не пропускайте всеки ден да се разтоварите, макар и за кратко, на чаша чай или кафе с някой ваш близък или приятел. Също така не пропускайте приятните обеди с колегите. Те също са от значение за вашата продуктивност.

Недостиг на витамин D

Недостигът на този важен за здравето витамин може да доведе до спад на когнитивните функции или поне според изследване, публикувано в сп. Internal Medicine.

За да снабдите организма си с този витамин, консумирайте достатъчно храни (като яйца, сьомга, мляко, гъби и други) и напитки, богати на него и не забравяйте винаги, когато слънцето изгрее да си подарите няколко незаменими минути под неговите лъчи.

Коментирай