Здраве и красота

Причини да спрете противозачатъчните още днес

Най-честите и рискови странични ефекти на хормоналните контрацептиви

25.09.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Противозачатъчните таблетки са предпочитан метод за контрацепция от много жени. Удобно е, не се налага употреба на презерватив всеки път, интимността не се прекъсва от нахлузване на всякакви подобни средства за бариерна контрацепция, които малко или много влияят на либидото.

Пък и много жени използват тези хормонални таблетки, за да контролират синдрома на поликистозните яйчници, акнето и проблемния и болезнен цикъл, защото тези хапчета имат тези благоприятни действия.

Като всеки изкуствен хормонален препарат обаче противозачатъчните таблетки имат редица негативни въздействия върху организма, особено ако той не се нуждае точно от този тип хормонална терапия, колкото и ниско дозирана да е тя.

Кои са основните причини, поради които много лекари съветват да спрете употребата на перорални контрацептиви още днес?

Увеличават шансовете за развитие на рак на гърдата

Едно проучване, проведено наскоро от Cancer Fred Hutchinson Research Centre в САЩ установи, че жените, които използват противозачатъчни хапчета имат с до 50% по-висок риск от развитие на рак на гърдата в сравнение с останалите, които не използват подобна хормонална терапия.

Това вредно действие е упоменато и в листовките за пациента на повечето противозачатъчни таблетки.

Губите естествената способност да „разчитате“ собственото си тяло

Човек най-добре усеща тялото си и измененията, които настъпват го провокират да потърси лекарска помощ, ако е необходимо. Тези изменения, които всички познаваме като симптоми, са една от най-важните компоненти на ранната диагностика на много заболявания.

Когато в организма са намесени изкуствени хормони, нашата способност сами да разчитаме тези изменения силно намалява или сигналите стават лъжливи. Това е предпоставка за рискови ситуации, които се увеличават при продължителна употреба на перорални хормонални контрацептиви.

Свързани статии

Избирате грешни партньори

Хормоналните препарати не влияят единствено на тялото. Те упражняват силно въздействие и върху психиката. Хормоните са тези, които ни карат да се влюбим в някого, да изберем партньор или пък да скъсаме с гаджето си.

Именно заради това противозачатъчните хапчета могат да ви накарат да действате импулсивно на базата на хормоните и да се впуснете в грешен избор на партньор, за който после да съжалявате.

Либидото ви намалява

Хормоните бушуват, а на вас не ви се прави секс. Това е често срещана странична реакция от употребата на противозачатъчни таблетки. При продължителен прием сексуалният ви живот може сериозно да пострада, а от това и връзката ви.

Убиват добрите бактерии в червата

Тези хапчета имат сериозно въздействие върху чревната флора и увеличават рисковете от прекомерно размножаване на кандида. Поради този факт имунната система отслабва и способността й да се бори с различни инфекции намалява. Нарушава се храносмилателната функция, а оттам верижната реакция води до други състояния.

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Tani ( преди 9 години )
Мъжът ми е лекар и когато започнахме да ходим сериозно ми забрани да използвам противозачатъчни.Казва че водели до рак на яйчниците,матката,гърдите.Но аз си му имам доверие че няма случайно да ме забремени,или поне без да сме обсъждали да имаме пак дете.Но и нямам кисти и други "красоти" налагащи редовния прием на противозачатъчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
И като спра таблетките ще получа страхотен бонус, кисти всеки месец и нетърпима болка! Е, не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Вземете напишете и за не рядко срещаните мозъчни инсулти или инциденти или за сухотата на очите, предизвикани от подобни медикаменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар