Здраве и красота

Защо парата е толкова полезна за организма?

Кожата сияе след сесия с пара!

23.09.2014г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Парата е изключително полезна в много направления. Готвенето на пара, разкрасителните процедури с пара, лечебните сесии с пара – всички те дават много ползи на организма.

Защо парата е толкова полезна за кожата и как точно действа тя?

Предотвратява акнето

Парата омекотява повърхностния слой на кожата, в който се намират много мъртви клетки, мръсотия, бактерии и други вредни компоненти, пречещи на кожата да диша. Акнето обикновено се появява именно заради тези обстоятелства, които утежняват възпалението на кожата, което води до поява на гнойни обриви.

Чрез парата кожата се омекотява и почистването става много по-лесно и ефективно.

Увеличава циркулацията

Парата затопля кожата на лицето и рецепторите за топлина в кожата изпращат сигнали към мозъка за повишена температура. Той реагира като разширява кръвоносните съдове в кожата, така че да може по-голям обем от кръв да навлезе в кръвоносните съдове. Това е защитен механизъм, който има за цел да намали температурата.

Мощният приток на кръв снабдява кожата с кислород и важни хранителни вещества, които я правят сияйна и мека.

Причинява изпотяване

Много хора смятат, че порите се разширяват и стесняват, но това е само мит, тъй като те не са мускули, които да се свиват и разпускат. Това, което прави парата полезна за кожата е, че предизвиква изпотяване, чрез което се изхвърлят огромна част от натрупаните токсини.

Потта е естествен механизъм за охлаждане на организма, както и за отделяне на преработените и излишни за тялото вещества.

Свързани статии

Премахва черните точки

Себумът е естествено масло, произведено от фоликулите в кожата. Понякога кожата секретира твърде много себум, което предизвиква запушване на фоликулите и поява на черни точки и кистички. Те от своя страна са сериозна предпоставка за поява на акне.

Чрез сесии с пара ще можете да почистите лицето в дълбочина, а това ще допринесе за по-лесното премахване на черните точки и ще предотврати повторната им поява или поне не със същата сила.

Поддържа кожата по-млада

С улесненото премахване на мъртвия слой клетки посредством парата, кожата запазва младия си вид, а процесите на стареене се забавят значително.

Новите клетки се образуват по-лесно, защото този процес е значително улеснен, тъй като вредният мъртъв слой се отстранява по-качествено след обработка с пара.

Парата е полезна не само за лицето

Ползите от парата не се ограничават само до лицето. Сауната дава същия ефект, но в по-мащабен план. Парата е изключително полезна за кожата. Тъй като тя е най-големият орган в цялото тяло, детоксикирането й е от голямо значение за нормалната работа на организма.

Коментирай
Свободно време