Здраве и красота

Консумацията на риба може да предотврати загубата на слуха

Консумирайте по две порции на седмица

01.10.2014г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В почти всеки здравословен режим на хранене, който сме споделяли с вас, като храна е присъствала и рибата. Без значение кой вид риба ви е любима, хапвайте по-често от нея не само за да имате добра фигура и здрави очи, но и за да запазите слуха си в отлично здраве.

Според информация публикувана в Medical Daily жените, които консумират два пъти седмично риба могат да намалят риска от загуба на слуха в по-късен етап от живота си.

Изследователи от Harvard Medical School намират силна връзка между консумацията на риба и здравето на слуха. Резултатите от изследването са плод на дългогодишни тестове и наблюдения. Като част от комплексното проучване учените са били информирани за хранителните навици и здравословното състояние на жените, участвали в проучването.

Специалистите достигнали до извода, че тези дами, които редовно консумират риба е много по-малко вероятно да загубят слуха си за разлика от други, които не обичат риба и морски деликатеси. Предпочитанията на дамите са били към сьомгата, но учените добавят, че всяка една ваша любима риба, би донесла ползи за здравето ви.

Въпреки продължителните тестове, точната причина за връзката между храненето и здравето на слуха не е съвсем ясна. Един от водещите изследователи – доктор Sharon Curhan, има своя хипотеза. Споделя, че притока на кръв към вътрешното ухо трябва да бъде много добре регулиран.

Рибата е богата на дълговерижни омега-3 полиненаситени мастни киселини, които играят важна роля в подпомагането на кохеларния кръвопоток. Друга теория е, че един от основните компоненти, намерени в рибата, може да бъде неразделна част от развитието на слуховата система.

Свързани статии

Но ползите от консумацията на риба не спират дотук. В много предишни изследвания е било установено, че хранителните режими, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, намаляват риска при жените от развитието на сърдечни заболявания, осигуряват важни хранителни вещества за развитието на плода при една евентуална бременност, намаляват риска от болестта на Алцхаймер, и много други.

Въпреки това специалистите съветват да внимавате с консумацията на риби, които съдържат големи количества живак, като риба тон например.

Коментирай
2 rate up comment 3 rate down comment
... ( преди 9 години )