Здраве и красота

Преодоляване на стреса по време на отслабване

Как да се справим?

25.03.2015г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Загубата на тегло е труден и мъчителен процес, който почти неминуемо е свързан с поява на стрес. Когато сме вглъбени в това да отслабнем, всяка минута глад ни се струва като час, всеки час, който отброяваме до следващото хранене ни се струва цяла вечност и така мозъкът страда не просто от лишенията, а от мъчителната идея, че няма право да си угоди.

Стресът от своя страна крие опасности от поява на негативни мисли, които могат да отключат психически и физически проблеми. Именно на този стрес се дължи и появата на анорексия и булимия.

Как можете да избегнете стреса, докато се борите за дългоочаквания резултат в отслабването?

Избягвайте определени храни

Храни с висок гликемичен индекс като захар, рафинирани зърнени култури и преработени храни трябва да бъдат избягвани по всяко време, не само докато спазвате диета. Тези храни се преработват трудно от организма и предизвикват резки скокове на кръвната захар.

Заради тези резки колебания във въглехидратния баланс на организма и настроението страда. Тези храни могат да предизвикат покачване на хормоните на стреса и влошаване на настроението, както и поява на натрапчиви мисли.

Обърнете внимание на дългите разходки

Понякога стремежът към отслабване възпира самото отслабване. Някои хора се вкопчват толкова неистово в идеята за вталяване, че сами възпрепятстват този процес. Не забравяйте, че отслабването не се дължи само на гладуване и драстично орязване на хранителни вещества. То е и движение!

Добавете в графика си и време за разходка. Тя намалява стреса, спомага за раздвижване и стягане на мускулите по приятен начин. Разходката сред природата или в парка е най-подходящият избор.

Освен това разходката намалява нивата на кортизол в кръвта, което подобрява и настроението .

Свързани статии

Отделете малко време за релакс

Докато сте под напрежение цял ден, хормоните ви бушуват и се съпротивляват на факта, че ограничавате хранително организма. Тези хормони от своя страна започват да засягат психически и физически тялото ви. Затова отделяйте по малко време по няколко пъти на ден за отпускане.

Измислете си начин да направите това – дали ще се разходите до магазинчето до работата ви или ще изпълните дихателни техники – изборът е ваш. Можете да слезете и да се качите по стълбите, например, или да направите няколко упражнения в кухненския бокс.

Правете йога

Йогата винаги е препоръчителна при хора, страдащи от високи нива на стрес. Тя е един от най-древните и ефикасни методи за релаксация на тялото и духа.

Йогата може да помогне и за нормализирането на хормоните, да се пребори с негативните ефекти на кортизола и ще ви помогне да се отпуснете и да се почувствате по-добре.

Коментирай
Свободно време