Здраве и красота

Цвеклото – прочистващата централа

Защо цвеклото е толкова полезно?

24.09.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Червеното цвекло предизвиква много намръщени физиономии с вида си, а е толкова полезно! То е древна, направо праисторическа храна, още от времената, в които хората са се хранели с кореноплодни много преди да започнат да отглеждат хранителни култури.

Първоначално хората са консумирали зелено цвекло, което се намирало диворастящо из Европа, Азия и Северна Африка. Всъщност, цвеклото такова, каквото го познаваме днес е култивирано чак през епохата на Римската империя.

Има десетки причини да консумираме цвекло. То съдържа огромно разнообразие от здравословни вещества, които не могат да се получат от друга храна! Корените на цвеклото са включени в списъка с най-препоръчителните кореноплодни, но се препоръчва да се консумират с повишено внимание заради високото им съдържание на въглехидрати.

Защо е полезно цвеклото?

Понижава кръвното налягане

Пиенето на сок от цвекло може да помогне доста в понижаването на кръвното налягане. Според проучванията дори с 5,5 пункта!

Полезно е след тренировка

Ако имате нужда от енергиен тласък след тренировка, цвеклото е пръв приятел в случая. Много е подходящо и за консумация преди тренировка, защото ви зарежда с още повече мощ и желание за изразходване на енергията.

Бори се с възпаленията


Цвеклото е уникален източник на беатин – хранително вещество, което предпазва клетките от стреса на околната среда. Беатинът има антибактериални свойства, които помагат в защитата на вътрешните органи. Освен това подобрява рисковите фактори на сърдечносъдовата система.

При консумация на цвекло се подобрява и способността на организма да се бори със свободните радикали, причиняващи рак и стареене на клетките.

Свързани статии

Противоракови свойства

Мощните фитонутриенти, които дават на цвеклото този прекрасен пурпурен цвят са много добро средство срещу рак. Изследванията показват, че екстракт от цвекло намалява мултиорганните туморни образувания значително. В медицината този екстракт се използва за лечение на рак на панкреаса, гърдата и простатата.

Ценни хранителни вещества и фибри

Цвеклото съдържа много високи количества витамин С, фибри, важни елементи като калий и манган. Калият е съществен за здравето на нервната система и мускулната функция, а манганът защитава костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса.

Освен това цвеклото е много богато и на витамин В. Той е много полезен в периода на бременността, тъй като предпазва плода от вродени дефекти, особено на централната нервна система.

Детоксикация

Беталиновите пигменти в цвеклото играят много важна роля за детоксикация на организма. Те спомагат за изхвърлянето на токсините като ги отделят от здравите молекули в тялото. Така цвеклото помага за прочистване на кръвта и черния дроб.

Снимка: Freeimages

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Mariya ( преди 9 години )
Predi 8 meseza mi praviha memografia i mi nameriha kisti i v dvete gardi.Az sam na 45 godini.Izplashih se i si nalojih parvo da otkaja zigarite i vtoro da se hranya zdravoslovno.Tai kato rabotya v kuhnya ne e problem da izbiram hranata si.Zapochnah chesto da Jam cherveno zveklo i chesan na salata.Spryah zigarite.Predi dva dni otnovo si napravih memografia KISTITE BYAHA IZCHEZNALI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар