Здраве и красота

Популярни митове за менструацията

Мит: Месечният цикъл винаги е с еднаква продължителност

17.09.2014г. / 13 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstockp

Снимка: thinkstockp

Менструалният цикъл е нормален процес, който се случва по време на детеродна възраст, от пубертета до менопаузата. Въпреки това, все още има много митове свързани с него, някои от които влошават нормалния ритъм на живот. Вижте едни от най-често срещаните.

Мит: Не можете да забременеете, ако правите секс по време на месечния цикъл

Това е често срещано и погрешно схващане, че ако една жена има интимен контакт по време на менструация няма да забременее. Въпреки че е малко вероятно, не е напълно невъзможно. Сперматозоидите могат да оцелеят във вагината на жената до 5 дни. А овулацията понякога може да бъде непредвидима.

Мит: Не трябва да спортувате по време на цикъл

Напротив! Няма нещо, което може да ви спре да посетите час по аеробика, йога, плуване или фитнес. Просто намалете темпото. Упражненията освобождават ендорфини – естествено болкоуспокояващо на организма. Леките физически упражнения преди настъпването на менструацията могат да помогнат за намаляване на неразположенията, свързани с ПМС.

Мит: Не бива да правите секс по време на месечния цикъл

Някои жени изпитват неудобство да правят секс по време на месечния си цикъл, докато за други е напълно нормално. В действителност, изследванията показват, че правенето на секс и достигането до оргазъм по време на цикъл, може да облекчи менструални спазми и намалява риска от ендометриоза (заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза).

Контракциите на матката, които се появяват, когато една жена достигне до оргазъм, помагат за изхвърлянето на кръв и тъкан от маточната кухина, както и на съединения, които причиняват крампи. Това дори може да съкрати продължителността на менструацията.

Мит: Месечният цикъл винаги е с еднаква продължителност

Месечният цикъл се променя с възрастта, хормоналните промени, с раждането. Нормалният цикъл може да настъпи в рамките между 21 и 35 дни. Да има продължителност между 3 и 7 дни, а при някои жени достига и до 10 дни.

Свързани статии

По-дългите цикли са често срещани при младите момичета под 25-годишна възраст. Месечният цикъл може да бъде редовен или нередовен, да бъде по-лек или тежък. Но е добре на всяка рязка промяна да обърнете внимание и ако е необходимо да се консултирате със специалист.

Мит: Не трябва да консумирате определени храни по време на цикъл.

Факт е, че можете да ядете това, което искате. Здравословният хранителен режим и умерената физическа активност понякога могат да облекчат симптомите на ПМС. Дори се препоръчва да хапвате повече плодове като банани и да консумирате млечни продукти.

Коментирай