Здраве и красота

Как да засилим имунната система през есента

Приемайте достатъчно цинк

01.10.2018г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на есента е добре да знаем какво би могло да помогне за укрепване на нашата имунна система. Освен консумацията на плодове, зеленчуци и достатъчно количество витамин С, вижте какво може да ви направи устойчиви срещу настинки и грип.

Хапвайте повече бадеми

Консумирането на сурови бадеми може да помогне на тялото да се бори с широк спектър от вируси, включително и тези, които причиняват настинка и грип, според ново медицинско проучване.

Изследователите установили, че обвивката на бадемовата ядка има важни химикали, които помагат на белите кръвни клетки да създават една устойчива среда срещу вирусите. Въпреки че няма точни данни за количеството ядки, които трябва да консумираме, специалистите препоръчват всеки да включи в менюто си по една шепа на ден от полезните бадеми.

Витамин D

Нашите тела не могат самостоятелно да синтезират този така важен витамин. Ето защо освен с помощта на слънчевите лъчи, ние си го набавяме от храни, които го съдържат или чрез прием на хранителни добавки. Според учени когато организмът ни получава достатъчно витамин D, това засилва имунитета и спомага за предотвратяването на настинки и грип.

Витаминът играе и важна роля в борбата с редица инфекции. Консумирайте повече риба, яйца, зърнени култури, млечни продукти и други.

Ехинацея

Ехинацея е една от най-препоръчваните билки при настинки и грип. Не чакайте вирусът да ви победи, а всекидневно пийте по една чаша полезен чай, приготвен от ехинацея. Доказано е, че тази полезна билка може да намали наполовина риска от настинка и грип, а също така ускорява и възстановяването на болния.

Приемайте достатъчно цинк

Цинкът е микроелемент, който е от съществено значение за производството на ензими и бели кръвни клетки в кръвта, и е известно, че подпомага заздравяването на рани. Но според проучвания цинкът може да намали риска от появата на грип или настинка и да повлияе положително на възстановителния процес при болните.

Важно е да приемате достатъчно количество от него, но не и прекалено много, защото това може да намали количеството на медта в тялото, което може да доведе до анемия и отслабване на костите.

Препоръчва се 5,5-9,5 мг за мъжете и 4-7 мг за жени. Цинкът се съдържа и естествено в много храни като сирене, мляко, месо, хляб, зърнени продукти, ядки и други.

Релаксирайте

Релаксацията не само ви кара да се чувствате добре. Доказано е, че тя има положителен ефект върху имунната система. Едно скорошно проучване от Университета в Рединг установи, че хората подложени на стрес имат по-ниски нива на антитела, които изграждат част от имунната защита на организма.

От друга страна хората, които са по-позитивни, щастливи и редовно правят релаксиращи терапии, имат в пъти по-здрава имунна система.

Свързани статии

Според специалистите 45 минути на ден са напълно достатъчни, за да настъпят положителни промени в имунната и ендокринната системи. Затова не забравяйте за леката гимнастика, йогата и масажа.

Приемайте пробиотици

Пробиотиците, известни като „добри бактерии“, живеят естествено в храносмилателния тракт. Изследователи от Harvard Medical School са открили доказателства за наличието на връзка между тези добри бактерии и имунната система. Според тях някои видове добри бактерии играят роля в увеличаване на броя на Т-клетки в тялото.

Коментирай